Велике глобалне промјене: Како изгледају резерве водећих централних банака

Швајцарска банка УБС истражила је како изгледају резерве 30 водећих централних банака.

четвртак, јул 7, 2022 / 11:23

Велико геополитичко "преуређивање” које се тренутно догађа у свијету, подстакнуто ратом у Украјини, одражава се и у поступној ерозији долара као водеће валуте у девизним резервама централних банака.

Како наводи Фајненшел тајмс (ФТ), све је приметније занимање централних банкара да повећају изложеност девизних резерви према кинеском јуану.

Користи за јуан

Удио управника девизних резерви у свјетским централним банкама који су уложили или су заинтересовани да уложе у кинеску валуту повећао се са прошлогодишњих 81 одсто на овогодишњих 85 одсто, према годишњем истраживању швајцарске банке УБС спроведеном на 30 водећих централних банака између априла и јуна, преноси Пословни дневник.

"Свједочимо поступној ерозији долара”, каже Масимилијано Кастели, шеф стратешке анализе у сектору глобалних тржишта УБС-а. "Слика која се појављује представља мултиполарни валутни систем”, додао је Кастели.

Растући интерес за јуан појавио се након што су западне државе замрзнуле око 300 милијарди долара руских девизних резерви као одговор на напад Русије на суседну Украјину. Иако већина централних банкара тај догађај оцјењује као издвојени, он је дефинитивно заоштрио односе западних држава и Русије и закомпликовао односе с државама које се нису придружиле санкцијама, попут Кине.

То је убрзало повећање јаза између Кине и САД који је започео још током трговинског рата покренутог у вријеме администрације Доналда Трампа. У том контексту четири петине испитаника у истраживању УБС-а оцјењује како је то потез у правцу стварања мултиполарног свијета од којег ће користи имати јуан. Мање од половине сматра да ће од тога профитирати долар.

На краткорочне оцјене долара утиче и висока инфлација те (за сада безуспјешни) напори Феда да је снизи подизањем каматних стопа. Ваља нагласити како остале централне банке најчешће држе долар кроз изложеност америчким државним обвезницама које су се ове године нашле на мети оштре распродаје усљед Федовог заоштравања монетарне политике.

Истраживање је показало како управници девизних резерви траже алтернативне облике имовине, попут дионица, зелених обвезница или дужничких хартија од вриједности заштићених од инфлације. Готово половина испитаника истиче како су њихови портфељи ове године знатно диверзификованији него лане.

Ерозија долара

Иако је долар и даље далеко најзаступљенија валута у девизним резервама централних банака, његов удио током посљедњих година је у паду. На крају првог тромјесечја удио долара износио је мало мање од 60 одсто док је у истом раздобљу 2016. износио 65 одсто, показују подаци Међународног монетарног фонда.

Кинеска валута и даље је симболично заступљена, са мање од три одсто удјела у девизним резервама. Ваља нагласити како је већина управника девизних резерви током ове године повећала своју изложеност америчком долару.

Међу анкетиранима, њих 62 одсто у посљедњих годину дана повећало је изложеност долару, а 54 одсто према јуану. "У идућем раздобљу видећемо да ће управници девизних резерви и даље размишљати шта могу још учинити како би ојачали своје инструменте у борби против волатилности и макроекономских проблема”, закључује Кастели.



Оставите одговор