Марко Ковач у преводу: Темељни споразум са СПЦ нас је довео на власт, неће нам је угрозити

Министар правде Црне Горе Марко Ковач изјавио је да потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом /СПЦ/ неће угрозити опстанак Владе и да је неопходно да буде потписан што прије.

среда, јул 6, 2022 / 13:01

"Вјерујемо да ће управо тај чин довести до вишег нивоа демократије у држави, која уважава идентитет сваког људског бића и право на слободу вјероисповијести, загарантовано међународним правом и уставима свих либерално-демократских држава, па тако и Уставом Црне Горе", рекао је Ковач за "Јуроњуз" Србија, одговарајући на питање да ли би потписивање уговора са СПЦ могло да угрози опстанак Владе.

Он је нагласио да досадашњи уговори склопљени са вјерским заједницама у Црној Гори не представљају њихово привилеговање на било који начин.

"Преговори са СПЦ започети су још 2012. године, због чега сматрамо неопходним да Темељни уговор буде потписан у што краћем року", рекао је Ковач.

Он је навео да је дошло до одређеног ревидирања документа у нормативном дијелу, као и у преамбули уговора, али да те измјене суштински не мијењају сврху самог уговора, већ у потпуности усклађују нацрт текста уговора са правним поретком Црне Горе.

Радне групе Владе Црне Горе и Српске православне цркве начелно су ускладиле радну верзију Темељног уговора коју је Влада објавила на званичном сајту.

У радној верзији Темељног уговора наведено је, између осталог, да Црква има искључиво и неотуђиво право да слободно, у складу са потребама и на основу православног канонског права и Устава СПЦ, у Црној Гори уређује сопствено црквено устројство, као и да оснива, мијења и укида архијерејска намјесништва, црквене општине, парохије, манастире и друге организационе јединице.

У радној верзији уговора истиче се да држава гарантује Цркви неповредивост права својине и државине над манастирима, храмовима, зградама и другим непокретностима и просторима у њеном власништву, у складу са правним поретком Црне Горе, као и то да Црква има право да гради храмове и црквене објекте, те да проширује и преуређује постојеће, у складу са правним поретком државе.

"Држава се обавезује да, у складу са сопственим правним поретком, изврши укњижбу свих неуписаних непокретности у власништво Митрополије црногорско-приморске, Епархије будимљанско-никшићке, Епархије милешевске, Епархије захумско-херцеговачке и њихових црквено-правних лица којима припадају", додаје се у тексту.

Из кабинета премијера Црне Горе Дритана Абазовића раније је саопштено да ће радна верзија уговора бити прослијеђена радним тијелима Владе у складу са уобичајеном процедуром.

Потпредсједник Владе Црне Горе Владимир Јоковић изјавио је јуче у Скупштини Црне Горе да ће се у петак, 8. јула, на сједници Владе гласати о потписавању Темељног уговора са СПЦ.



Оставите одговор