Губитак руског гаса коштао би Њемачку 12,7 одсто БДП

Руска обустава извоза гаса коштала би Њемачку 12,7 посто БДП-а у другој половини године, показују подаци које је представило индустријско удружење ВБВ.

среда, јун 29, 2022 / 19:32

Руски Гаспром смањио је испоруку гаса у Њемачку гасоводом Сјеверни ток 1 за 60 одсто због, како тврде, кашњења опреме коју су послали Сименсу на ремонт.

Њемачка је због смањених испорука објавила другу фазу приправности на кризу у снабдијевању, поручивши компанијама и грађанима да морају смањити потрошњу будући да је приоритет стварање залиха за зиму.

Како би отклонила могућу несташицу, влада такође планира да уведе више укапљеног природног гаса (ЛНГ) како би мање зависила од гаса из цјевовода.

У Њемачкој су прошле године потрошена укупно 1.003 терават-сата гаса, а трећину је искористила индустрија.

На гас се грије половина од укупно 41 милион домаћинстава и влада до почетка сезоне грејања у жели да напуни подземна складишта, која могу складиштити количине довољне за два и по мјесеца потрошње, до нивоа од 80 одсто. Тренутно су пуна 60,3 одсто.

Баварско индустријско удружење ВБВ наручило је истраживање како би утврдило шта би потпуна обустава руских испорука значила за највећу европску привреду.

Резултати су показали да би први на удару били произвођачи стакла, челика, хемикалија, керамике, хране и текстила, који би уједно и најтеже страдали.

Када се у рачуницу укључе и индиректне посљедице, на примјер у набавним ланцима, процијењени губитак у стварању вриједности могао би да буде 193 милијарде евра у шестомјесечном периоду, утврдили су аутори истраживања.

"Нагли прекид увоза руског гаса значајно би утицао и на радну снагу у Њемачкој. Аритметички, посљедице би утицале на око 5,6 милиона радних мјеста”, рекао је главни директор ВБВ Бертрам Бросард.



Оставите одговор