Симић: Украјинске снаге у подручју Лисичанска доведене у полуокружење

Активирао се фронт на сјеверу око Харкова. Јединице руске коалиције су успјеле заузети неке позиције, али јуче и данас без већих успјеха обе страане, односно помијерања фронта није било. До њега је дошло нешто јужније на овом сјеверном правцу, каже Дани(ј)ел Симић који се тренутно налази у Москви.

уторак, мај 24, 2022 / 08:08

Присјетио сам се јутрос мјеста Свободне, гдје сам почетком марта ове године, док је падао снијег, интервјуисао једног борца НМ ДНР, утврдивши како они немају проблем да говоре и како не скривају лице. Они су тада вршили попуну горивом и упутили су се према Волновахи, коју су пар дана касније и заузели. Он ми је тада рекао без икаквог страха да је из Красног Лимана, односно Црвеног Лимана и да му је тамо још увијек сестра.

Јуче у току дана јединице руске коалиције дошле су до овог града и заузеле један његов дио, с тим да се од 2014. године ово мјесто не зове Красни Лиман, већ просто лиман у процесу десовјетизације, који је проведен широм Украјине, у којем се уништавало све што има везе са Совјетским савезом, односно прошлошћу која подсјећа на вријеме када је Украјина била у истој држави са Русијом, рекао је Симић, гостујући у јутарњем програму РТРС.

Осим пробоја у правцу већ поменутог Красног Лимана, који је у овим тренуцима можда већ потпуно под контролом оружаних снага РА и НМ ДНР, из праваца заузете Велике Камишевахе и мјеста Дољгенкоје врши се артиљеријска припрема, пред наступање према насељеном мјесту Барвенково.

У рејону оперативно веома важног мјеста Попасна, које су руске снаге заузеле раније, заузета су мјеста Тошковка и Врубовка, уз прије под контролу стављено мјесто Зологоје.

Најзначајније напредовање руске војске десило се у рејону Свјетлодарска, гдје је заузето насељено мјесто Тројицкоје.

Врло је вјероватно да ће украјинске снаге које су сада у Лисичанску у полуокружењу, ускоро морати да се повлаче, јер немају довољно снага да се одрже у полуокружењу и ризикују потпуно опкољавање, на начин на који се то десило у Волновахи или Маријупољу.

Непобитно је потврђено да су Оружание снаге Украјине дигле у ваздух мост на ријеци Луган дуж аутопута за Артемовск.

Такође су уништили брану у близини резервоара Красноскољски, како би спријечили руске трупе да форсирају реку и отежају прелазе.

Исто тако, покушано је са минирањем бране код вјештачког језера Угљедарске термоелектране, али брана није пробијена, односно до овог тренутка немам информацију да се у томе успјело, каже Симић и закључује:

-Саме ове чињенице, уз искључење са гасне мреже подручја Доњецке области које су под контролом снага са командом из Кијева, указује да ОСУ на овом дијелу фронта не стоје добро и да су застоји у напредовању руских јединица само релативни. Односно да до њих долази, али драстично спорије у односу на почетак спецоперације.

Занимљиво је да о овим напредовањима на терену уопште не говори МО РФ својим званичним каналима, него се и даље наставља са дугим, статистичким списком шта су све бомбардовали, те том приликом уништили на страни украјинских јединица. Колико је испоручено гдје хуманитарне помоћи и слично.

Он је рекао и да је у Доњецку Народну Републику стигао први конвој технике из Руске Федерације. Дизалице, багери, булдожери и утоваривачи првенствено ће се бавити рестаурацијом мостова на државним путевима.

У исто вријеме, предсједник Украјине Владимир Зеленски, потписао је закон о конфискацији имовине грађана који су подржали руску специјалну операцију у Украјини.

Леонид Слуцки, предсједник спољнополитичкогкомитета Думе Заробљени војници руске стране морају бити спасени по сваку цену, док је шеф прес службе Кремља, Димитриј Песков изјавио: Тешко да је могуће говорити о могућности размене Медведчука за оне који су напустили Азовстал. Денис Пушилин, предсједник ДНР, има рекао је да се сви затвореници из Азовстаља налазе се у ДНР те ће им се судити на територији републике.

Симић је на питање Бранимира Ђуричића о економској ситуацији у Русији, између осталог изјавио:

Сјећамо се неславне историје СССР, када су изгарали и богатство давали на избијељене СФРЈ фармерке које би неко донио на путовању овдје. Сада су фармерке Левис забрањене, али са друге стране гвоздене завјесе која се поново подиже. Овај пут са Запада. Компанија Левис Штрасу је послије 29 година рада напустила тржиште Русије.

Јутјуб, који има око 90 милиона корисника у Русији је уклонио преко 70.000 видео снимака и 9.000 канала који говоре о руској специјалној операцији, само уколико се она назове ослободилачком акцијом, а не агресијом.



Оставите одговор