Дух слободе: Ракетни систем Сармат почиње са дежурством

Генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин изјавио је да тестирања најновије руске интерконтиненталне ракете "Сармат" трају током цијеле ове године, док је на јесен планирано прво борбено дежурство.

субота, мај 21, 2022 / 18:23

"Тестирања ће трајати током цијеле ове године, иако је планирамо да већ крајем ове јесени у борбено дежурство ставимо и прве серијске ракете", рекао је Рогозин за ТВ "Русија 24".

Министарство одбране Русије саопштило је раније да је 20. априла с космодрома Плесецк изведено прво лансирање ракете "Сармат" у оквиру државног програма тестирања.

Војни ресор је објавио да су потврђене све очекиване карактеристике ракете током свих етапа лета, а да су пробни борбени блокови стигли у предвиђену област полигона Кура на Камчатки.

Након завршетка програма испитивања, ракетни комплекс "Сармат" постаће дио наоружања Стратешких ракетних снага Русије, пренио је "Спутњик".

У Ужурској ракетној јединици у Краснојарском крају већ је у току припрема главног ракетног пука који ће управљати новим ракетним комплексом. Напредни комплекс "Сармат" замијениће ракете "Војевода".

У Министарству одбране су навели да "Сармат" може да погоди мете на великој удаљености, користећи различите путање лета и гарантовано може да заобиђе све перспективне системе противракетне одбране.



Оставите одговор