Дан денацификације и деусташизације Приједора

Полагањем вијенаца испред споменика " За крст часни" почело је обиљежавање Дан града Приједора датума првог ослобођења града у Другом свјетском рату. Ово је била прилика да се прво ода почаст суграђанима погинулим током минулог Одбрамбено-отаџбинског рата.

понедељак, мај 16, 2022 / 13:25

Вијенце су положили градоначелник Приједора Слободан Јавор са делегацијом, делегација градске Борачке организације и Организације породица заробљених и погинулих бораца и месталих цивила, делегација Полицијске управе Приједор и 3.пјешадијског Република Српска пука.

Програм је настављен полагањем вијенаца код споменика Ослободиоцима Приједора у парку Пећани.

Поред градоначелника Приједора са делегацијом, виијенце су положиле и делегације градског СУБНОР-а те делегације пријатељских и братских градова који су се одазвали позиву да присуствују свечаностима којима се обиљежава Дан града Приједора. У Приједору данас бораве делегације општина и градова Иркутска, Крагујевца, Кикинде, Инђије, Велења, Бовеца и Трента.

На данашњи дан, 16.маја прије тачно 80 година је први пут ослобођен Приједор у Другом свјетском рату.

Ово је дан када су јединице Другог козарског , Првог крајишког одреда и банијске чете ослободили Приједор.Тога дана су козарски борци уз помоћ бораца са Грмеча и са Баније донијели слободу граду Приједору.

У тим тешким борбама погинуло је 37 бораца, партизана.

Ово је дан када се сјећамо тих догађаја и одајемо пошту онима који су се борили за слободу овог града.

Обиљежавање Дана града наставља се у 17,00 часова када ће у сали позорипта бити одржана Свечана академија.



Оставите одговор