Дума закључила: Биолабораторије на границама Русије у Украјини, сматрамо објектима НАТО

Америчке биолабораторије које су успостављене у Украјини близу руских граница могу се сматрати објектима НАТО-а, изјавила је копредсједавајући специјалној парламентарној комисији за истраживање биолошких лабораторија у Украјини Ирина Јарова.

понедељак, мај 16, 2022 / 15:17

"Биолошке лабораторије успостављене дуж границе Русије могу се сматрати објектима НАТО-а. Војна сврха и функције ових објеката произилазе из споразума о њиховом стварању, јер је Пентагон увијек једна од страна у таквим договорима", рекла је Јарова, која је замјеник предсједавајућег Државној думи.

Према њеним ријечима, међународна заједница је показала велику забринутост у вези са овим питањима, јавио је ТАСС.

Она је подсјетила да је прва дискусија, која се водила на платформи Савјета безбједности УН, потврдила жељу свијета да чује одговоре на основана, разумна и акутна питања која је Русија формулисала.

Јарова је нагласила да докази које је прикупила парламентарна комисија потврђују да биолошке лабораторије у Украјини, које су створене у оквиру програма Пентагона, представљају пријетњу за свијет и да због тога то захтијева адекватну процјену на више нивоа и одговоре на различитим међународним платформама, јавио је ТАСС.

"Из тог разлога потпуно подржавамо приједлог руског Министарства спољних послова за покретање истраге на платформи Савјета безбједности УН", истакла је Јарова.

Она је напоменула да ће документи и досијеи који се припремају бити од огромне важности, као што су и сада, јер доказују кршења која Украјина и САД чине са тачке гледишта спровођења Конвенције о биолошком оружју.



Оставите одговор