Можда: Венди Шерман ситну књигу Русији пише

Замјеник државног секретара САД Венди Шерман разговарала је о писменом одговору на захтјеве Русије за безбједносне гаранције са званичницима ЕУ, НАТО-а и Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/, саопштио је портпарол Стејт департмента Нед Прајс.

петак, јануар 28, 2022 / 09:40

Она је телефоном разговарала са замјеником генералног секретара НАТО-а Мирсеом Геоаном, генералним секретаром ОЕБС-а Хелгом Шмид, генералним секретаром Европске службе за спољне послове /ЕЕАС/ Стефаном Санином и замјеником пољског министра спољних послова Павелом Јаблонским, који представља тренутно предсједништво ОЕБС-а.

"Учесници су разговарали о писменим одговорима САД и НАТО-а Русији, наставку ангажовања ОЕБС-а и ЕУ, као и нашој тренутној посвећености дипломатији. Сагласили су се око важности наставка блиске координације и јединства у свјетлу неиспровоцираног јачања војног присуства Русије на границама Украјине", навео је Прајс у саопштењу.

Тврдње у вези са потенцијалном руском инвазијом у Украјини честе су у посљедње вријеме у Кијеву и западним земљама. Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је такве тврдње "празном и неоснованом ескалацијом тензија", уз напомену да Русија не представља пријетњу за било кога, подсјетио је ТАСС.

Руско Министарство спољних послова објавило је 17. децембра нацрте два документа о осигуравању правних безбједносних гаранција Русији од САД и НАТО-а.

Споразум предвиђа, између осталог, прекид даљег ширења НАТО-а ка истоку, укључујући одбијање уласка у чланство Украјине те забрану распоређења јачег офанзивног оружја, укључујући нуклеарно.

САД и НАТО су у сриједу, 26. јануара, Русији послали писане одговоре на безбједносне гаранције.



Оставите одговор