Америчка организација има перцепцију да Косово и Метохија нису у Србији?

Није изненађење да су Украјина и Русија перцепиране на листи Транспаренси интернешнел као најгоре корумпиране у Европи, а није ни изненађење што не поштују Устав БиХ о равноправности језика и писама те се користе само латиницом и енглеским правописом; али непоштовање суверенитета Србије је превише илустративно.

петак, јануар 28, 2022 / 09:23

Ми, наравно, објављујемо њихове налазе у цјелости, свега машински пресловљено на српско писмо, таман колико је Косово и Метохија добило звјездицу и испрекидане линије за ознаку границе, какве нема Република Српска, унутар најкорумпираније земље Европе по имену (Државна заједница) БиХ и такође под директном војном окупацијом и политичком управом САД као и Косово*:

По овогодишњем Индексу перцепције корупције (Цорруптион Перцептион Индеx – ЦПИ) Босна и Херцеговина заузела је треће најгоре мјесто у Европи са оцјеном 35, на скали од 0 до 100, што је укупно позиционира на 110. мјесто од 180 земаља, а лошији резултат имају само Украјина и Русија. Оцјена је иста као и прошле године и најгора је у посљедњој деценији, јер БиХ, за разлику од земаља окружења, није остварила никакав напредак на пољу борбе против корупције, прије свега због политичке опструкције кључних реформи.

БиХ и Албанија сада су најлошије оцијењене земље Западног Балкана, јер су Косово и Сјеверна Македонија оствариле одређени напредак, првенствено због процесуирања крупних афера и високих званичника, што се у БиХ готово никако не дешава због заробљеног правосудног система.

Најбоље позициониране земље глобално на Индексу перцепције корупције поново су Данска, Финска, Нови Зеланд остале западне земље с високим степеном демократије. Зачеље држе земље захваћене ратом, безакоњем и диктатуром, а ове године то су Сомалија, Сирија и Јужни Судан.

У извјештају објављеном уз ЦПИ, Транспаренцy Интернатионал посебно упозорава да све чешће појаве кршења људских права, слабљење демократије и јачање ауторитарних режима доводи до већег степена корупције. У регионалном извјештају за Источну Европу и Централну Азију, БиХ је посебно истакнута као једна од земаља које остварује лоше резултате, те се наводе све чешћи напади на критичаре власти која контролише медије, сузбијање грађанских слобода и опструисање реформи које би довеле до транспарентнијег финансирања партија и поштених избора.

"Тренутна политичка криза која продубљује етничке подјеле и угрожава само постојање земље, подгријава сумње у то који су интереси и мотиви кључних протагониста, јер скреће пажњу јавности са кршења људских права и блокира важне антикорупцијске реформе које БиХ треба да проведе. Криза угрожава и одржавање предстојећих Општих избора у БиХ, а блокиране су пријеко потребне изборне реформе које би осигурале транспарентно финанцирање и независно провођење избора без притиска на бираче," наводи се у регионалном извјештају ТИ.

Оно што посебно забрињава су запријећене блокаде одржавања избора у октобру 2022. године, док владајуће странке кроз иницијативе за измјене изборног законодавства искључиво настоје очувати сопствену контролу над изборним процесом.

"Питање свих питања сада су предстојећи избори. Апсолутни је приоритет да се створе елементарни предуслови за одржавање избора, без тога би земља ушла у потпуни правни и институционални вакуум у којем би био доведен у питање даљи опстанак државе", поручио је на представљану резултата ЦПИ Срђан Благовчанин, предсједавајући Управног одбора Транспаренцy Интернатионал у БиХ.

На резултате ЦПИ посебно је утицао изостанак било каквог напретка на пољу кључних реформи, првенствено закона о сукобу интереса, јавним набавкама, финансирању партија и заштити пријавилаца корупције. Такође, реформа правосуђа је потпуно блокирана, а правосудни систем инструметализован и заробљен од стране владајућег картела и захтијева потпуно реформисање и провођење темељних провјера носилаца правосудних функција. Законодавна власт у БиХ током читавог овог мандата клинички је мртва, са изузетком парламента Републике Српске, чији је фокус више био на активном подривању правног поретка него на било каквим реформама. С друге стране, дјеловање извршне власти на свим нивоима било је у највећој мјери усмјерено на извлачење јавних ресурса, који су кориштени за лично богаћење и утврђивање власти владајућих партија.

"Потпуни престанак функционисања државних институција, отклонило је било какву дилему да се земљом управља потпуно ванинституционално. За корупцију не постоје више никакве, чак ни формалне препреке. Бјесомучна пљачка државних ресурса, односно грађана, све се више интензивира. Земља се налази на ивици потпуног хаоса. Ако не функционишу парламенти, ако не функционише извршна власт, ако је правосуђе заробљено од стране етнонационалистичких лидера, ова земља и њени ресурси практично постају у потпуности власништво етнонационалистичког картела ”, рекао је Благовчанин.



Оставите одговор