ЕУ размишља о забрани рударења криптовалута које троши струју

Највећи финансијски регулатори Европске уније ажурирали су позив за забрану за кључне облике рударења биткоина, упозоравајући на повећање удјела обновљиве енергије посвећене рударењу криптовалута.

среда, јануар 19, 2022 / 12:52

Ерик Теден, потпредсједник Европске управе за вриједносне папире и тржишта, рекао је да је рударење битkоина постало национални проблем у његовој родној Шведској и да криптовалуте представљају ризик за постизање циљева Паришког споразума о климатским промјенама.

Европски регулатори су рекли како постоје два модела: један је Доказ рада, који је мање енергетски интензиван, а други је Доказ удјела – модел за смањење огромне количине електричне енергије која се користи у сектору.

Биткоин и етер, двије највеће криптовалуте по обиму, ослањају се на модел Доказ рада, захтијевајући од свих учесника у дигиталној књизи блокчејн да потврде трансакције. Рудари који користе огроман податковни центар пун брзих компјутера за рјешавање сложених загонетки награђени су снимањем трансакција с тек "искованим новчићима". Ово захтијева много више енергије од модела Доказ удјела, који има много мање страна које одобравају трансакцију.

"Рјешење је забранити модел Доказ рада. Доказ енергетског профила улога је знатно нижи”, рекао је Теден, секретар Управе за финансијске услуге Шведске и предсједавајући за одрживе финансије међународне организације Иосцо.

Према Блокчејн.ком, рударење је постало врло профитабилан и конкурентан посао са рекордном рачунарском снагом посвећеном процесима. Кина је забранила овај процес у мају, али активности су распрострањене широм свијета, а сада постоји неколико компанија које су на берзи фокусиране на ову праксу, попут канадске Хут 8.

"Морамо разговарати о преласку индустрије на ефикаснију технологију, а морамо имати у виду да су финансијска индустрија и многе велике институције тренутно активне на тржишту криптовалута”, рекао је Теден, додајући да не инсистира на потпуној забрани криптовалута.

Његови коментари су изнесени након што су шведске власти први пут истакле идеју о забрани те праксе, а у новембру прошле године примијећено је повећање количине обновљиве енергије посвећене криптовалутама.

Рударење криптовалута је брзо прерасло у профитабилну глобалну индустрију, заједно са неколико компанија које су на берзи и које користе огромне центре података.

Рударење криптовалута добија све више критика због утицаја на животну средину. Ова пракса чини 0,6 одсто укупне свјетске потрошње енергије, а према подацима из Цамбридге Биткоин индекса потрошње електричне енергије, сваке године потроши више струје од Норвешке.

Суочени са све већим критикама, забрана у Кини, рудари су повећали свој удио у обновљивој енергији коју користе за напајање својих компјутера, премјештајући их у земље богате вјетром и соларном енергијом као што су Шведска и Норвешка.

"Биткоин је сада национално питање у Шведској због количине обновљиве енергије која се троши рударској индустрији”, рекао је Тхедеен.

Шведски регулатори који се позивају на процјене Универзитета Кембриџкажу да рударење једне јединице битцоина троши исту количину енергије као вожња електричног возила средње величине од 1,8 милиона километара.



Оставите одговор