Разговори СДС и ПДП: Приоритет спашавање Српске од Додикове политике

Састанак делоегације СДС-а и ПДП-а обиљежиле су двије теме: почетак разговора око кандидата за опште изборе и питање најаве да би се на засједању Народне скупштине РС опет могло наћи питање о учествовању и неучествовању у заједничким органима БиХ – истакао је предсједник СДС Мирко Шаровић након састанка делегације двије странке у Бањалуци.

понедељак, јануар 17, 2022 / 20:55

"ПДП нас је упознао са њиховим приједлогом за једну од двије инокосне функције. Примили смо знању кандидатуру Јелене Тривић за једну од двије инокосне функције на наредним изборима и поздрављамо њихов избор. На наредним састанцима СДС-а и ПДП-а ћемо разговарати која странка треба да да кандидата за коју инокосну функцију" – појаснио је Шаровић.

Коментаришући најаве да СНСД планира повратак у Парламент БиХ, Шаровић је казао да је очигледно да СДС и СНСД различито гледамо на национално јединство.

"Неприхватљиво је да неко сам за себе процјени шта је општи интерес за Републику Српску па да се онда њихов став прокламује као неко народно јединство. Милорад Додик и СНСД не треба себи да дају ту улогу. Република Српска је захваљујући актуелној власти и њиховом понашању за које никога нису питали за мишљење у међународној јавности виђена као проблем. Спашавање Републике Српске од политичког крага у који је води Милорад Додик биће кључна политика СДС-а" – поручио је Шаровић.

"Ред је да са нашим традиционалним партнерима из Српске демократске странке подијелимо ставове ПДП-а по питању кандидатура за једну од двије инокосне позиције на изборима у октобру ове године, те смо данас формално упознали СДС са одлуком да је Јелена Тривић наш званични кандидат. Сигурни смо да је наша одлука потпуно исправна, да ће донијети позитиван резултат и очекујемо да убрзо, са нашим пријатељима из СДС-а и другим доказаним опозиционим странкама и појединцима направимо најбољи могући тандем, који ће представљати наше програме, принципе и ставове на овим судбоносним изборима који нас чекају, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић додавши да је састанак био веома конструктиван и користан.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији, Бореновић је истакао да је предсједник Србије Александар Вучић увијек имао разумне, мудре и сталожене политике, те приједлоге који су увијек ишли у правцу да се на озбиљан и одговоран начин воде политички процеси у БиХ и цијелом региону.

"С друге стране, Додикова свађалачка и галамџијска политика сукоба и тензија доживјела крах. Колико видим, он и СНСД се враћају у заједничке институције, погнуте главе, својим пријатељима из СДА и свом другу Бакиру Изетбеговићу. И поред неких муљања током данашњих изјава, колико се чини СНСД је одлучио да се врати у заједничке институције, а још није била сједница Народне скупштине Републике Српске, нити је испуњен кључни предуслов за повратак, а то је рјешавање питања наметнуте Инцкове одлуке. Такође, питам и када ће бити заказана посебна сједница о оснивању Високог судског и тужилачког савјета Републике Српске, коју је Додик најавио у јануару, а ево већ смо у другој половини мјесеца, истакао је Бореновић.

Потпредсједница ПДП-а Јелена Тривић рекла је да је разговор био отворен и пријатељски, какав је иначе однос СДС и ПДП, како на нивоу посланичких клубова, тако и на нивоу руководстава странака:

"И ПДП и СДС, како и наша имена кажу – демократске странке, поштују процедуре, у нашим програмима се залажемо за враћање институција система и тако морамо да радимо и у својим странкама, у којима ће све о чему смо разговарали, укључујући и кандидатуре, органи странака морати да потврде, рекла је Тривићева.

Она је истакла да је кључно да се опозиционе странке окупе око принципа и вриједности, прије свега борбе против криминала и корупције, враћање институција под слово закона и истјеривање криминалних, одметнутих група које су заробиле институције Републике Српске.

"Свако ко је у том погледу и око тога спреман да се окупи, добродошао је. Прихватићу позиве и сама пружити руку да са таквим људима, који су свјесни да ово треба да мијењамо, заједно радимо, а то нису само странке, него и невладине организације, истакнути појединци, интелектуални кругови и многи други који су спремни на овакав вид борбе, рекла је Тривићева.



Оставите одговор