Осам деценија од крвавог пира хрватских усташа у Драксенићу

У Драксенићу код Козарске Дубице данас је обиљежено 80 година од страшног страдања невиног становништва, гдје су на Мали Божић 1942. године у цркви усташе убиле 208 Срба. Од 13. до 15. јануара на звјерски начин масакрирано је укупно 360 Срба – људи, жена и дјеце.

петак, јануар 14, 2022 / 17:01

Сјећање на страдале уприличено је у цркви Светог апостола Марка, поред које се виде остаци темеља храма у којој је почињен злочина.

Суграђанин Живко Губић и данас се јасно сјећа прича и детаља злочина који је преживјела његова бака Мара Благојевић, а видјела је каже страшна звјерства.

"Моја бака и Анка Павковић са кћерком Радојком једина су преживјеле тај стравични догађај. Видјела је убијање редом у тој цркви, код олтара силовања дјевојака које су послије заклали, стравично убијање дјеце и мучења мајки и дјеце. Нити један метак се није чуо, сви који су убијени у цркви и око цркве, жртве су масакра", наглашава Губић.

Захваљујући Влади Републике Српске и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите ово стратиште добило је изглед какав му и доликује, обновљене су спомен-гробнице и костурница, те изграђен "гроб крви и мозгова".

Министар Душко Милуновић каже да то није крај, те да се на овом мјесту мора урадити још неколико ствари, завршити ограда, сачувати темељи старе цркве, а средства су већ обезбијеђена.

Он је истакао да се морају обиљежити сва мјеста страдања на подручју општине која је послије Санкт Петербурга, најстрадалнија у Европи.

"Страдало је 53 одсто наших предака у Другом свјетском рату и ми смо можда посљедња генерација која може то све да забиљежи и означи, те пренесемо генерацијама које долазе. То је наша обавеза да нам се историја не би поновила", рекао је Милуновић новинарима.

Указао је да је ово мјесто страдања у Драксенићу, нажалост, дуго година било запуштено, те да је до сада из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите обезбијеђено 265.000 КМ.

"Већ су обезбијеђена средства за конзервацију темеља старе цркве јер је веома важно да сачувамо сваки каменчић који свједочи злочинима и страдању наших сународника. Имамо обавезу да ово мјесто претворимо у један меморијални центар гдје можемо доћи сваке године и одати почаст невино пострадалим", рекао је Милуновић новинарима.

Свештеник Тошановић, који је служио парастос, испричао је да је његова парохија најстрадалнија на свијету.

"Уз ријеку Уну и Саву налази се Доња Градина која је највеће стратиште нашег народа, а ово стратиште у Драксенићу које смо обновили, представаља врата Јасеновца и Доње Градине", рекао је Тошановић.

Он је додао да су овај плато успјели да обнове уз помоћ Владе и уз подршку министра Милуновића, а убијеђен је да ће ово постати мјесто поклоњења вјерника јер мученици драксенићки су исто што и мученици јасеновачки.

Цвијеће су положили начелник општине Раденко Рељић и предсједник Скупштине општине Владимир Рокић, предсједник "Просвјете" Зоран Синкић, представници мјесне заједнице и Општински одбор СНСД-а на челу са Ранкицом Марељ.

Рокић је рекао да се на данашњи дан прије 80 година догодила велика трагедија за ово мјесто, те да су у обавези да се овдје сваке године састају.

Црква Светог апостола Марка и спомен-обиљежје у њеном кругу свједок су једног страшног времена и злочина за који нормалан људски ум не може појмити да их човјек може извршити над човјеком.



Оставите одговор