Давор Чордаш – човјек који је покушао забранити ћирилицу у Бањој Луци 2021. године

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш покушао је да забрани електронску комуникацију ћирилицом у службеној преписци у овој институцији Владе Републике Српске.

четвртак, децембар 9, 2021 / 12:23

Сигурно сте чули за Давора Чордаша. Макар и ако пратите политичка дешавања у Републици Српској спорадично и не претјерано пажљиво, знате ко је Давор Чордаш.

То је онај дебељушкасти политичар, са подшишаном брадом у два мандата министар за избјегла и расељена лица у Влади Републике Српске, али и потпредсједник у једном мандату, делегат у Вијећу народа Народне скупштине Републике Српске.

Могуће је да сте га и заборавили не знате да Чордаш данас обавља функцију вршиоца дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграцијe (који је настао од поменутог министарства).

Чордаш има искуства са овим послом, са избјегличком и расељеничком популацијом. Својевремено се хвалио у својој књизи "Улагања у повратак Хрвата у подручје Републике Српске 2011 – 2018." поштено како доликује досљедном политичару који ради за ствар свог народа, колико је улагања, махом из буџета Републике Српске усмјерено на помоћ Хрватима у Српској.

И ово је плус и за Републику Српску и њену демократију и одговорност.

Понешто ипак Чордаша издваја из улоге који би требало да обавља по закону – министра или директора Секретаријата. Понешто, а то није мало, и томе се у овом тексту ради, Чордаша чини човјеком који ако не злоупотребљава, али сигурно употребљава своју позицију да ради шта му се ради, шта хоће и како хоће, а све захваљујући, чему? Политици наравно.

Универзално оправдање и позадина свега јесте сарадња СНСД-а, највеће и владајуће странке у Републици Српској и ХДЗ-а, водеће хрватске странке у БиХ. Захваљујући дакако томе, Чордаш је ту гдје јесте већ годинама.
Међутим, многи потези Давора Чордаша превазилазе нужност политике, а километрима су далеко од добре воље. В.д. директора понешто зна о километрима, јер живи на релацији Бањалука – Брод – Мостар, а неријетко кући путује сваког дана, с два аутомобила. За мање од два мјесеца свог директоровања "прешао" је око 10 хиљада километара.

Чордаш је у октобру ове године постављен на чело Секретаријата , који је замијенио некадашње минситарство. Чиме се бави Секретаријат? Расподјељује средства која му сљедују из буџета, плус из регионалних пројеката и кредита за пројекте у Републици Српској и Федерацији БиХ, људима за изградњу објеката или инфраструктуре тамо гдје су се вратили или гдје их је живот односно рат натјерао да живе.

И први потез који је Давор Чордаш, садашњи и бивши запосленик на буџету Републике Српске, и чија овлаштења за дјеловање извиру из закона Републике Српске, урадио је далеко од посла који му је додијељен и који има обавезу да ради. Тај први потез је симболичан, у томе и гори, јер та симболика у граду који је исту симболику запамтио 1914. или 1941. другачије звучи.

В.д. директора секретаријата је донио електронски декрет у којем је забранио осталим запосленима да му ћириличним писмом.

Doslovno: Poštovani,
Obavještavamo Vas da sve dopise gdje je u potpisu direktor, pišete latinicom
Lp.

Дакле, лијеп поздрав

Погледајмо ово из угла потпуног разумијевања. Чордаш можда не зна ћирилицу, можда се човјеку, како се то каже, излази у сусрет. За овако нешто потребна није храброст већ дрскорст, а темељ те дрскости јесте, опет, свемоћна сарадња странака и коалиција Човића и Додика.

Ако хоћемо још, даље, да разумијемо Чордаша, можемо рећи да је овај службеник Републике Српске досљедан јер он је на још једном мјесту дао свој одлучн глас против ћирилице.

Народна скупштина Републике Српске је 15. септембра ове године на Дан националног јединства, слободе и заставе Републике Српске и Србије, донијела Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличног писма.

Ускоро је покренут поступак оспоравања овог закона , а покренуо га је, између осталих, Давор Чордаш, делегат у Вијећу народа заједно са предсједником клуба Хрвата Ивом Мијићем, другим делегатима и уз подршку, посланика у Народној скупштини Мије Перкунића и потпредсјдника РС, Јосипа Јерковића. Исто је касније поступио и Клуб Бошњака.

Због одређеног отпора, који није проузрокован само забраном директорске мејл комуникације ћирилицом, али и интервенције Владе, Чордаш је дискриминатроску одредбу о ћирилици у Секретаријату Владе РС, недавно укинуо.

Његовим интервенцијама упитне сврхе за општи интерес избјегличко-повратничке популације, а пристрасним у корист Чордашевог бирачког тијела, није крај. Да ли ће и то понашање кориговати или укинути – одговор знају у Влади Републике Српске.



Оставите одговор