Одјек Орбанове посјете: Долазе мађарски привредници

На састанку директора Агенције за унапређење страних инвестиција /Фипа/ БиХ Милице Марковић са представницима Комитета за западни Балкан при Индустријској и привредној комори Мађарске, на челу са привредником Атилом Галамбосом, договорена је посјета мађарске привредне делегације Бањалуци на прољеће наредне године.

петак, децембар 3, 2021 / 14:15

Комитет има око 86 компанија чланица.

Из Фипе је саопштено да је на иницијативу Марковићеве договорена посјета у сарадњи са релевантним привредним коморама и министарствима.

На састанку је истакнуто да је Мађарска у БиХ до сада инвестирала око 32 милиона евра, те да постоје могућности за раст мађарских инвестиција у БиХ.

Мађарски привредници истичу да се у Мађарској и даље мало зна о БиХ, те да је потребно радити на промоцији земље како би мађарска јавност стекла праву слику о БиХ, њеним инвестиционим и туристичким потенцијалима.

Марковићева је нагласила да је БиХ отворена за све видове привредне сарадње, те да је обим инвестиција и трговинске размјене БиХ и Мађарске скроман и да постоји велики потенцијал за њено повећање.

Она је истакла је неколико сектора који би били интересантни за мађарске привреднике, попут обновљивих извора енергије, металопрерађивачке и аутомобилске индустрије, затим фармацеутске, хемијске и дрвне индустрије, те информационих технологија и туризма.

Марковићева се састала и са амбасадором БиХ у Мађарској Биљаном Гутић Бјелицом, а током састанка истакнуто је неколико аргумената који иду у прилог разлозима за улагање у БиХ, попут економске стабилности, преференцијалних извозних режима, повољног законског третмана страних улагача, расположивости обучене и цјеновно конкурентне радне снаге, те добрих билатералних односа.

Влада Мађарске је формирала Инвестициони програм западног Балкана, који подразумијева додјелу бесповратних средстава мађарским компанијама које желе да инвестирају на западном Балкану, те је планирано продужење сличних подстицајних мјера.



Оставите одговор