Мајкићка: Бакирова апелација поводом хиџаба у ОС БиХ јасно показује какву БиХ заговара

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић рекла је Срни да је апелација Уставном суду БиХ коју је поднио замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић којом тражи да се омогући ношење хиџаба и браде у Оружаним снагама БиХ најбољи доказ какву БиХ заговара.

уторак, новембар 30, 2021 / 12:40

"Шта може боље одсликавати стварне намјере Изетбеговића у погледу промјена у Оружаним снагама БиХ, али и о ономе какву будућност саме земње од његове апелације Уставном суду БиХ којом тражи да се припадницима ОС БиХ омогући ношење браде и хиџаба?" пита Мајкићева.

Према њеним ријечима, муслиманска држава како је замишља Изетбеговић требала би да омогући ношење хиџаба и браде у ОС БиХ како то налажу вјерски обичаји исламских земаља.

Мајкићева је истакла да Изетбеговић рачуна да ће му његова два члана СДА у Уставном суду БиХ и три судије странца омогућити да се "у име поштовања људских права вјерника исламске вјероисповијести" у касарнама ОС БиХ убудуће сусрећу војници са брадом или припаднице ОС БиХ са хиџабом.

"Какав би то утисак произвело на припаднике друга два народа у ОС БиХ, није тешко замислити", нагласила је Мајкићева.

Она је рекла да се очекује да ће се о "овим опасним намјерама Изетбеговића изјаснити и реаговати и представници међународне заједнице који ових дана воде интензивне преговоре са њим покушавајући да га приволе на компромис без кога нема ни БиХ.

"Вјерујем да ће можда овом поруком схватити да проблеми у БиХ не леже у Републици Српској, Милораду Додику и СНСД-у, него у оваквим намјерама Изетбеговића које немају никаквог оправдања", оцијенила је Мајкићева.

Уставни суд ће разматрати Изетбеговићев захтјев за оцјену уставности члана 12 став /2/ и /4/ Правила службе Оружаних снага БиХ

Министарство одбране БиХ одбацило је раније наводе из апелације члана Колегијума Дома народа коју је поднио Уставном суду БиХ тражећи оцјену уставности појединих чланова Правила службе Оружаних снага БиХ.

Изетбеговић је тражио да се припадницима ОС БиХ омогући ношење хиџаба и браде у складу са обичајима вјерника исламске вјероисповијести.

Лидер СДА захтјев за оцјену уставности упутио је након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране у Савјету министара која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб.



Оставите одговор