Џендер револуција у Египту – 98 жена именовано за судије

Заклетву је полижило 98 жена, пред главним судијом Савјета Мухамедом Хосамом ел Дином на церемонији у Каиру, како би постале прве жене судије у Државном савјету Египта, једном од главних државних правосудних тијела.

уторак, октобар 19, 2021 / 16:05

Полагање заклетве услиједило је неколико мјесеци након што је предсједник Египта Абдел Фатах ел Сиси затражио да се жене придруже Државном савјету и Тужилаштву, гдје су до сада све судије били мушкарци.

Одлуку Сисија у марту подржали су бројни активисти за права жена. Државни савјет за жене у Египту саопштио је тада да је такав потез показатељ политичке воље да се даље јача положај жена у друштву.

Основан 1946. године, Државни савјет Египта је независно правосудно тијело које се углавном бави административним споровима, дисциплинским поступцима и жалбама. Осим тога, ово тијело провјерава нацрте закона, одлуке и уговоре у којима Влада Египта или неко владино тијело представљају једну од страна.

Савјет је у више наврата одбацивао жене кандидате за запошљавање. Бројне жене су се у посљедњих неколико година жалиле на дискриминишуће одлуке Савјета у случајевима запошљавања.



Оставите одговор