Авио-бувљак: Ердоган тражи од САД Ф-16 у замјену за Ф-35

Предсједник Тајип Ердоган изјавио је да су САД предложиле продају борбених авиона "Ф-16" Турској у замјену за улагање у програм "Ф-35", из којег је Анкара искључена након куповине руског ракетног система "С-400".

недеља, октобар 17, 2021 / 15:15

Раније овог месеца Турска је упутила захтјев САД да купе 40 борбених авиона "Ф-16" компаније "Локхид Мартин" и скоро 80 ​​комплета за модернизацију постојећих ратних авиона.

Ердоган је рекао новинарима да Турска жели поврат улагања у програм "Ф-35" и да су разговори о том питању у току.

"Платили смо 1,4 милијарде долара за Ф-35, а САД су имале такав приједлог у замјену за ове исплате", рекао је Ердоган.

Он је додао да је у вези са тим Турска рекла да је спремна да учини све што је потребно да се задовоље одбрамбене потребе државе. "Нови авиони Ф-16 помоћи ће развоју флоте", појаснио је турски предсједник.

Анкара је наручила више од 100 авиона "Ф-35" али су САД 2019. године избациле Турску из програма након што је купила руске системе противракетне одбране "С-400".

Захтјев за авионима ће вјероватно тешко добити одобрење америчког Конгреса, гдје се расположење према Турској посљедњих година јако погоршало.

Вишедеценијско партнерство између Турске и САД суочава се са турбуленцијама у посљедњих пет година због неслагања у вези са сиријском политиком, ближих веза Анкаре са Москвом, њених поморских амбиција у источном Медитерану, оптужби САД против државне банке у Турској и америчких оптужби за ерозије права и слобода у Турској.

САД су више пута упозориле Турску да не купује даље руско наоружање. Међутим, Ердоган је наговијестио да Анкара и даље намјерава да купи другу серију "С-400" од Русије, што би могло да продуби раздор са Вашингтоном.



Оставите одговор