Оксидација: Шеранић са директорима болница, Влада РС одржала тематску сједницу

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржаo је у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске састанак са директорима болница у Републици Српској.

понедељак, септембар 27, 2021 / 23:36

На састанку је било ријечи о тврдњама у јавности да је кисеоник, који се користи у болницама у Републици Српској, неадекватан и инсинуацијама да се не ради о медицинском кисеонику, што је, како смо и раније нагласили, апсолутна неистина.

Директори болница су нагласили да се исти кисеоник користи у клиникама у региону и у Европи, те да се он употребљава у терапијске сврхе и код других стања и обољења. Подсјетили су да се кисеоник, уз сертификат (потврду) о чистоћи кисеоника набавља годинама уназад, а да се његов квалитет, и прије пандемије вируса корона, огледа у успјешности здравствених услуга широког спектра. Нарочито, у пандемији вируса корона, код пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом, кисеоник је изузетно важан дио терапије.

Они су нагласили да је хиљаде пацијената обољелих од COVID 19 код којих је коришћена оксигена терапија у нашим болницама успјешно излијечено, као и много већи број пацијената који су се лијечили од других обољења.

Подржавајући независну потврду квалитета медицинског кисеоника, упозоравамо да је крајње штетно да се на овај начин урушава повјерења у медицинску науку, струку и професионални дигнитет љекара, који раде у COVID и другим одјељењима. Изазвање неповјерења и страха у јавности може обољеле и њихове породице навести на одлуке да одбију терапију, која може проузроковати смртни исход код пацијента којем је она за лијечење неопходна.

Тема састанка са руководиоцима болница била је и тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској, функционисање и капацитети у болницама и спровођење противпандемијских мјера заштите становништва. Упозорено је да је забиљежен све већи број млађих пацијената обољелих од вируса корона којима је потребно болничко лијечење, а да се теже клиничке слике, у већини случајева, развијају код оних који нису вакцинисани.

Министар Шеранић је нагласио да све болнице у Републици Српској располажу довољном количином медицинске заштитне опреме и лијекова.

"Значајан изазов је организација рада тако да када се појави већи број пацијената обољелих од COVID-19 у једној општини или граду, сусједне болнице ставе на располагање своје капацитете, као што је то било у претходном таласу ове пандемије", рекао је министар Шеранић.

Тематска сједница – баждарење кисика

Влада Републике Српске одржала је данас, у Бањалуци, 4. тематску сједницу на којој је разматрана информација о набавци и кориштењу кисеоника у ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и болницама у Републици Српској.

Влада Републике Српске задужује Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и ЈЗУ Универзитетским клиничким центром Републике Српске, у року од 48 часова од доношења овог закључка, обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у овој установи.

Задужују се Министарство здравља и социјалне заштите и ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске да о извршеној контроли квалитета обавијесте Владу.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења.



Оставите одговор