Бакир редовно: За све су криви Срби и Српска

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Бакир Изетбеговић сматра да је за застој БиХ на европском путу одговорна Република Српска и позива на измјене Устава и изборног законодавства.

понедељак, септембар 27, 2021 / 14:31

Изетбеговић, који је учествовао на Самиту предсједника парламената земаља западног Балкана на Брду код Крања у Словенији, говорио је о улози парламената у враћању повјерења у процес проширења ЕУ и оцијенио да је то повјерење нарушено.

Он сматра да је на нарушавање повјерења утицало неколико фактора, попут промјене методологије проширења и пооштравања критеријума у односу на ранији период, али и одгађање приступних преговора са Албанијом и Сјеверном Македонијом, саопштено је из парламента БиХ.

У том смислу, Изетбеговић је навео да је неоспорна одговорност Европског парламента и националних парламената земаља чланица ЕУ који су посредно или непосредно учествовали у доношењу таквих одлука.

"Те одлуке су биле себичне и неодговорне. ЕУ и земље које је чине су мало дале, а много узеле земљама западног Балкана. И настављају да узимају оно што нам је најврједније, што се не може ничим надокнадити – највиталнији дио наших друштава, младе, здраве, образоване људе. Стотине хиљада комплетних породица је отишло или одлази ка земљама ЕУ", поручио је Изетбеговић.

Када је ријеч о обавезама Парламентарне скупштине БиХ у испуњавању услова за добијање кандидатског статуса, Изетбеговић је истакао потребу "измјена Устава и изборног законодавства, а нарочито редуцирања овлштења и надлежности домова народа, који одлучују о свим питањима умјесто само оним која се односе на заштиту виталних националних интереса".

"То омогућава посредно изабраној парламентарној мањини у домовима народа да буде изнад директно изабране парламентарне већине у представничким домовима, што дискриминише представнике грађанских, мултиетничних странака које чине више од четвртине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и трећину Представничког дома Парламента Федерације БиХ", тврди Изетбеговић.

Он је рекао да европски парламент, пријатељи из националних парламената земаља чланица Уније имају могућност да то повјерење поврате јасном и недвосмисленом подршком реформским процесима у БиХ и њеној европској перспективи, а затим и утицајем на доношење одлуке којом би се остварени напредак валоризовао додјељивањем кандидатског статуса што скорије.



Оставите одговор