Државни службеници у привреди или рјешење незапослености кроз предузетништво

Протекле двије године су биле више него изазовне и тешке… Тешко. Шта та ријеч на Балкану значи? Да ли је то само ријеч којом описујемо тренутно стање или једноставно начин зивота?

понедељак, септембар 27, 2021 / 14:09

Пише: Раденко Сувајац

Прошло је већ 30 година од када се комунизам и социјализам срушио, а ми и данас сједимо у реду и чекамо да нам неко нешто да, а тај циклус давања углавном почиње и завршава се неколико мјесеци прије избора. Срећа за многе па су ти избори на сваке двије године.

Овај чланак није о политици, лично сматрам да је то губљење времена. Као економиста сматрам да постоје животни циклуси за све, и да све има своје вријеме рађања, живота, смрти и поновног почетка, а живим довољно дуго да примијетим када одређена политика умире и мјесто јој заузима нова, обично под утицајима много већег капиталистичког свијета.

Што се тиче живота код нас, сматрам да уколико бисте искључили дневник и погледали реално око себе, закључили бисте да се овдје никада није боље живјело у неком материјалном смислу. Данас имамо ствари које наши родитељи и дједови нису могли ни сањати да имамо!

Много тога још недостаје наравно, да можемо причати о једном квалитетном животу а моје лично увјерење је да једини људи који то могу створити су предузетници! Многи ће рећи да нема новца, али размислите, постојао је период у људској историји када новац није постојао, а данас путем медија мозете читати о закљученим пословима који само у једној трансакцији размјене неколико десетина милиона еура.

На западу их зову пионирима (други пионири, не они који су на старим фотографијама у нашим ладицама), тј. људима који су отишли у непознато и вратили се са стријелама у леђима.

Људи који су били као наш Тесла, Пупин, американци Форд, затим Едисон, Рокфелери, Ј.П. Морган и сл. Они који су ризикујући своје све, створили нове вриједности које су опет створиле милионе нових радних мјеста.

Међутим, да би човјек са идејом постао предузетник морају да буду испуњена два услова, финансијска подршка и законодавство. У Америци је то ријешено у самом уставу, гдје каже да сваки појединац има право да тражи своју срећу, из тога су произашли многи закони и подзаконски акти који то подржавају. Што се тиче финансирања, постоји институционално финансирање у виду банака, Анђеоских инвеститора итд.

Код нас у Републици Српској али и Босни и Херцеговини ове двије области су још увјек неразвијене. Банке нису склоне предузимању ризика иако према извјештају ЦББиХ на рачунима банака стоји неактивно готово 8 милијарди конвертибилних марака, тако да су предузетници често суочени са опцијом да заложе своју имовину или да посуђују новац да би започели властите бизнисе.

С друге стране постоји један огроман потенцијал у људима који имају константне изворе прихода. Огроман људски ресурс у виду више од 100 000 људи запослених код државе као послодавца.

Неминовно ће напретком технологије али и економским притисцима доћи до смањења овог броја, као што је у прошлости долазило код многих држава, као сто су Аустралија, Нови Зеланд, Велика Британија, гдје је у неким случајевима морало доћи и до отпуштања великог броја људи! Код нас је вјероватније да ће доћи природним путем кроз пензионисање.

Аустрија је крајем ’80тих година укинула "сигурно (загарантовано) радно мјесто".

Да се вратим нашим државним службеницима, медју тим људима постоје млади амбициозни и генијални људи који се по свим својим карактеристикама никако не уклапају у стереотипе о државним службеницима. Овдје ћу се осврнути и на људе у другим областима, професорима, здравственим радницима, полицијским службеницима и др. Свима којима је држава послодавац. Вјерујем да међу тим људима постоји бар 20% људи који би били спремни кренути у предузетнички посао од куће, а убијеђен сам да би 1- 5 % од њих, могли бити људи који би стварали нова радна мјеста!

Који је профил тих људи? Они имају одређену вјештину или потенцијал да науче нову вјештину! Неко је кувар, неко електричар, неко иноватор, неко добар организатор, неко зна да поправља аутомобиле, неко да шије, креира нове дизајне, има идеју како заборављени занат да претвори у серијску производњу, и све што му треба јесте да крене из своје, собе, подрума гараже и да има подршку у томе!

Како држава као послодавац може да подржи? Ово је у ствари најлакше питање за одговорити. Држава у свом систему може да организује радионице за своје раднике у којима ће се људи учити основним правилима пословања, менаџмента, продаје (без продаје ни један бизнис фактички не постоји) и начина за оснивање фирми, и чак, пошто је у нашој психологији буџет "мама" по потреби држање радионица и за чланове породица тих запослених. То је што се тиче едукације, што се тиче финансирања, моја идеја полази од чињенице да државни службеници имају каква таква али редовна примања увијек могу да рачунају на њих, то је први модел.

Други модел је добијање средстава по посебним условима код банака или других инвестиционих организација, и стварање законских оквира за оснивања и развијање андјеоских инвеститора.

Потенцијал који овде лежи је огроман, и може се мјерити у милијардама прихода од пореза и уштеда након растерећења буџетских средстава који се могу усмјеравати на стварање инфраструктуре за даљи развој привреде. Стварање овог модела би могли да подрзе и затраже синдикати и политички субјекти.

Овај модел доноси и додатни бенефит: онај који напушта дрзавни посао, истовремено ствара ново радно мјесто у слузби из које излази, и потенцијално ствара нова радна мјеста у реалном сектору.

Зашто би ово имало подршку код радника? Наравно да неће сви хтјети да приступе овом моделу јер највећи број људи је сасвим задовољно ситуацијом у којој се налазе и то је у реду, ово треба да буде намијењено за оне који то желе! Који раде на тим мјестима само из разлога што им је на почетку једини мотив био да рјеше своју егзистенцију.

То су људи који су спремни да напусте и сигурност државних јасли да би отишли у неку инострану земљу и тамо радили лошије послове само да би остварили своје циљеве! То су људи које води амбиција и жеља да стварају!

А ви знате којој групи припадате!



Оставите одговор