Дрина која спаја: Шта је ново у најновијем националном парку Републике Српске

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић разговарала је данас у свом кабинету са начелником општине Сребреница Младеном Грујучићем и в.д. директора Националног парка "Дрина" Сребреница Бојаном Јосиповићем.

понедељак, септембар 27, 2021 / 13:18

В.д. директора најмлађег националног парка у Републици Српској Бојан Јосиповић информисао је министра о активностима у овој јавној установи и нагласио да је тренутно акценат стављен на промотивне  активности, како би ово заштићено подручје изузетних вриједности добило заслужено мјесто на туристичкој карти Српске и региона.

Он је истакао и одличну сарадњу са Националним парком "Тара" у Републици Србији и упознао министра са актуелностима у вези са пројектом успостављања "Прекограничног резервата биосфере Дрина" под заштитом УНЕСКО-а. Јосиповић је рекао да се у оквиру сарадње са НП "Тара" врши евидентирање ендемских врста у НП "Дрина" те да је евидентирана биљка  панчићева (српска) режика, за коју се сматрало да је изумрла.

Такође, Јосиповић је обавијестио министра Голић да је у току израда Посебне шумско-привредне основе НП "Дрина", за чију израду је потписан уговор са Истраживачко-развојним центром ЈП "Шуме Српске".

На састанку се разговарало и о Плану управљања за Национални парк "Дрина", чија израда је, на приједлог Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у оквиру УНДП пројекта "Јачање финансијске одрживости заштићених подручја кроз унапређење туризма и јачања партнерства са приватним сектором", планирана је у 2022. години. План управљања се доноси за период од десет година, и њиме се одређује начин спровођења заштите, коришћења и управљања заштићеног подручја, смјернице и приоритети за заштиту и очување природних вриједности, као и развојне смјернице, а посебно ће бити узета у обзир отпорност екосистема и мјере прилагођавања на климатске промјене. Начелник општине Сребреница Младен Грујичић се захвалио министру Сребренки Голић на подршци коју Министарство и она лично пружају НП "Дрина" као значајном туристичком и привредном ресурсу општине Сребреница, као и на укупној подршци развоју ове општине у оквиру ресорних надлежности. Грујичић је данас, у присуству министра Сребренке Голић, потписао уговор са директором Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске Срђаном Тодоровићем о реализацији пројекта "Инсталација нових ЕЕ система јавне расправе у општини Сребреница, за који ће Фонд, на основу Одлуке Владе Републике Српске, издвојити 100.000 КМ.



Оставите одговор