Додик: Ауторитет ЕУ да говоре о правној држави је згажен

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данашња посебна сједница Народне скупштине Републике Српске посвећена превасходно доношењу неколико законских прописа, али да она одражава значајан степен политичког јединства, изграђеног на тему наметнутих закона високог представника којим је прекршио међународно право.

петак, јул 30, 2021 / 23:39

Додик је прије почетка посебне сједнице парламента Српске у Бањалуци рекао новинарима да поздравља чињеницу да су наметнута рјешења окупила све политичке партије из Српске.

"Високи представник на то нема право. Као што могу да видим, и овај који се представља као нови високи представник исто намјерава тако нешто да учини", рекао је Додик.

Он је нагласио да је високи представник прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, јер никада није имао право да намеће законе.

"Бонска овлаштења на која се они позивају нису никада дата високом представнику да намеће законе, све је то блефирање", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је бивши високи представник у БиХ Карлос Вестендорф рекао да то што су они урадили у Бону није у складу са законом нити Дејтонским споразумом.

О томе да је то велико међународно блефирање, како је рекао, показује и то да је шеф британске делегације која је била на бонској конференцији рекла да је то кршење Дејтонског споразума.

Према Додиковим ријечима, очигледно је да они сматрају да иза њих стоји сила окупљена око САД и Западне Европе, да могу да крше законе и све то спроводе како су и до сада чинили.

Додик је нагласио да спровођење одлуке високог представника која се намеће као закон представља конструкцију која апсолутно нема никакве везе са правом и цивилизацијским достигнућима које међународна заједница промовише.

"На овом питању је пала политика ЕУ, која се залаже за правну државу и постојање права. Апсолутно је згажен њихов ауторитет да могу да говоре о правној држави, праву или био чему сличном", истакао је Додик.

Он је изразио задовољство чињеницом да су политичке партије у Републици Српској заједнички дошле до закључка, као и увјерење да ће они бити усвојени и потврђени на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

"Најважније је да личност која се представља као нови високи представник није легално изабрана. Ако није легално изабран, онда нема обавезе да се са њим сарађује и спроводе активности", каже Додик.

Он очекује да ће се одржати консензус политичких странака у Републици Српској.

Додик је рекао да се даље може кретати само у погледу инсистирања на закључцима које су донијеле политичке партије из Републике Српске.

"Можемо да инсистирамо на томе да високи представник није изабран легално и да на тај начин он неће моћи имати формално овлаштење, бар што се тиче Републике Српске", додао је Додик.

Он је нагласио да је потребно да Република Српска потврди раније утврђен став Народне скупштине Српске да само онај високи представник којег именује Савјет безбједности УН може имати легитиметет.

Додик је рекао да су коалициони партнери у Скупштини општине Сребреница, међу којима су СНСД и СДС, на јучерашњем састанку договорили да ће на првој сједници локалног парламента након љетне паузе затражити смјерну предсједника тог парламента Ћамила Дураковића због пријаве новинара.

У Бањалуци је почела посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би по хитном поступку требало да буду разматрани приједлози закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и о непримјењивању одлуке високог представника.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је надавно поднио оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Посебна сједница Народне скупштине затворена је за јавност.



Оставите одговор