Ваљда вам је јасно: Директорка НПРС која је из СНСД, уз помоћ Рестарт Српска критикује Станивуковића због тога што не рјешава оно што су закухали градоначелници из СНСД

Угоститељске баште које се налазе уз зграду НПРС немају потребне дозволе и требало би да буду уклоњене, кажу у Народном позоришту позивајући се и на одлуку Завода за заштиту споменика. Истовремено тврде да Градска управа покушава да легализује спорне објекте.

понедељак, јул 26, 2021 / 23:41

Директорица НПРС Маја Додиг обратила се данас новинарима испред позоришта рекавши да угоститељске баште немају потребне дозволе, да су дијелом прикључене да комуналну инфраструктуру позоришта, да су уговори са закупцем вишустроко штетни, а да упркос свему нема реакције других институција те да је Градска управа Бањалука покренула процес њихове легализације.

"Стаклена башта у Улици бана Милосављевића нема употребну дозволу. Локал је прикључен на све комуналне прикључке Народног позоришта Републике Српске и уговори су изразито штетни за НПРС", каже Маја Додиг и навела да закупац за 350 квадратних метара плаћа закупнину 1.200 КМ, а да то није довољно "ни за плаћање гријања" које за рачун угоститеља, плаћа управо Народно позориште.

Додаје да је Градска управа Бањалука у мају ове године издала употребну дозволу за једну башту иако објекат нема комуналну сагласност и прикључен је на комуналну инфраструктуру НПРС.

"Да ли то могу грађани? Да ли се можемо прикључити код комшије? Како је извршен трехнички пријем и издата употребна дозвола? Локал у Улици краља Петра је у потпуности наслоњен на НПРС, оштећен је дио темеља и фасаде и то је ненадокнадива штета. Споменик је осакаћен и питање је да ли се може довести у првобитно стање. Угоститељски објекат мора имати своје комуналне сагласности, технички пријем није добро извршен. Нажалост, добили смо информације да је објекат такође у поступку легализације," рекла је Додигова.

У Народном позоришту РС наводе да је Завод за заштиту културно-историјског насљеђа РС у складу са Одлуком о измјенама и допунама одлуке о проглашењу зграде НПРС националним спомеником БиХ утврдио мјере заштите којима је прописано да су на простору националног споменика дозвољени (само) радови на текућем одржавању, конзерваторско-рестаураторски радови као и радови којима је циљ презентација националног споменика те да све непримјерене интервенције на објекту урађене након доношења одлуке о проглашењу историјског споменика – доградња дијелова објекта на југоисточној и југозападној страни (ради се о овим баштама) рекламни панои и интервенције на кровним терасама објекта, треба да се уклоне.

"НПРС је упознало Кабинет градоначелника и администрацију у Бањалуци о ставу Завода којим се све досадашње сагласности и стручна мишљења у вези са доградњама и надоградњама, стављају ван снаге. Ово се упорно игнорише," изјавила је Маја Додиг.

Угоститељским објектима управља закупац који је потписао, тврде у позоришту, више штетних анекса уговора са овом установом, на основу којих се позоришту причињава знатна финансијска штета. Уговоре је потписао бивши директор НП РС, Ненад Новаковић.

"Закупац од 2006. године закупљује те локале. Разлог зашто смо ми сада покренули ту иницијативу је зато што је Комисија за очување националних споменика 13. јануара ове године донијела (поменуту) одлуку гдје је децидно навела да се дограђени дијелови објекта морају уклонити", наводи Додиг. Анекси су, иначе, потписани на 10 и 20 година.

Додигова је на функцији од марта 2020. године и каже да јој је требало времена да добије уговоре са закупцем. Наводи да је уговоре бивши директор НПРС "крио и од Управног одбора позоришта."

Неизбјежна су била питања о политичком контексту. Додигова је директно позвала градоначелника Станивуковића питањем: "гдје су багери испред позоришта," алудирајући на багере код објекта "Кајак тераса" којег Градска управа такође намјерава да сруши због нелегалне градње.

"Да ли је то битније од заштите националног споменика? Гдје су багери да браните споменик? Без обзира на страначку припадност и ко је коме кум – мене то не интересује (закупац је Жељко Савић, наводно кум Игора Радојичића, прим. аут). Ја имам обавезу да штитим овај споменик," рекла је директорка НПРС и цитирала изјаву Станивуковића од 2017. године да су спорне баште ругло града.

"Рестарт" на пресу

Подсјећамо, портал "Инфо веза" прије неколико дана објавио је да је бивши директор НПРС Ненад Новаковић са угоститељом Жељком Савићем потписао уговор у којем је одређено да Савић закупљује простор од око 350 квадратних метара у НПРС за 1.200 КМ мјесечно, што је близу 30 фенинга по метру квадратном за простор у центру града.

За поменути портал ради Стефан Благић из удружења "Рестарт Српска", па су он, Велизар Антић и Мирко Комљеновић, такође из "Рестарта" присуствовали данашњој прес конференцији код НПРС.

Станивуковић: Не можемо дати дозволу без сагласности Завода

Коментарушићи данас ситуацију са спорним објектима уз зграду Народног позоришта РС, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да није детаљно упознат са свим али да Град не може дати дозволу без сагласности надлежног завода јер је у питању зграда која је споменик.

"Знам да је један објекат затворен у априлу или мају, а послије седам дана власник је ушао у поступак легализације. Ту је има један кафић (башта) који се мени не свиђа. Мислим да Град без сагласности завода не може дати употребну дозволу објекту, тако је завод права адреса," рекао је, између осталог Станивуковић.

У мају ове године, тржишна инспекција града Бањалука затворила је кафић "Кабаре" код Народног позоришта Републике Српске, управо из разлога непостојања горе наведених дозвола. Град је тада затражио и рушење баште, али је на рјешење о рушењу власник изјавио жалбу Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, која и уважена. Тренутно, према информацијама које има Народно позориште, Одјељење за просторно уређење Града Бањалуке спроводи поступке у вези издавања грађевинске и употребне дозволе за поменуте објекте.

Мондо



Оставите одговор