Баук кружи Загребом, баук ужичког кола

Страшан скандал се десио ових дана у Загребу. Сви проблеми узроковани пандемијом, мањак туриста и танко пуњење "прорачуна", мистериозне смрти професионалних војника хрватске војске и сви остали проблеми државе који сходно времену и простору морају постојати, засјењени су једном невјероватном сценом, готово надреалном и застрашујућом.

четвртак, јул 22, 2021 / 15:13

Пише: Предраг Бојиновић

Предзиће кршћанства, миљеник "мител Еуропе" је остало забезекнуто играњем ужичког кола на полицијској академији током прославе завршетка школске године. "Ох, мајн гот, как је то могуће, кај се то збива са нашом младежи???"

Да овај страшни случај није усамљен, и да је нешто заиста погрешно у друштву и са младежи схватили су лако и брзо након претраге потоњих случајева који су такође шокирали хрватску јавност, наравно истим страшним ужичким колом. Прије само мјесец или два, одржан је фестивал фолклора у граду под Медведницом, а учесници су у једном тренутку почастили становнике тако што су изашли на улице "лепог града", те су на Марковом тргу одиграли понеку од својих "точкица". И опет се десило одвратно и мрско ужичко коло. Учесници из "источне сусједне нам државе" су изашли прпошно и дрско на сред Марковог трга и одиграли то коло, све машући том њиховом заставом и то са грбом Обреновића.

Остаје заиста нејасно како је репортер или они који су посматрали ту сцену знао да је то грб Обреновића када га вјероватно 95% Срба не би разликовало од грба Карађорђевића. Такође је нејасно како и откуда да се пролазници тако радо заустављају и гледају наступ фолклораша из Србије. Закључак је био да је вјероватно опет у питању нека српска ујдурма, у коју су по свој прилици прсте упетљали они из ДБ-а тј. оних што су их наслиједили како год да се сада зову.

Када су надлежни још мало претражили мреже нашли су још таквих инфлагранте снимака, чак један из Херцеговине (западне наравно) гдје се врла хрватска младеж прописно обучена у дресове хрватске ногометне репке, сва у коцкастом како и приличи, подухватила за руке те трупкају то исто одвратно ужичко коло. Мајн гот, круцификс, па то је невјеројатно. И одвратно. Бламажа, чиста бламажа!

И на крају овај срамни и надасве визуално одвратни хепенинг на полицијској академији, мош’ си мислит’. Питам се па гдје само науче све те кораке, све те покрете који симулирају источњачку веселест и раздраганост. Наше телевизије су одавно већ очишћене од источног гријеха, как’ је то могуће. Вјеројатно је крив тај интернет и туристичке посјете Београду.

Реакција надлежних била је жустра и оштра. Осуђен је покушај инфилтрације "источњаке музике и навика" у само срце безбједности нових нараштаја. Након бујице критика из свих информативних медија и политичких субјеката, под хитно је са академије избачена кадеткиња која је тај хепенинг снимала а потом и окачила на интернет. Та деветнаестогодишња дјевојка, чије име није спомињано, отрпила је сав бијес надлежних, јер да је по праву и правилу, и да су избацивали све који су играли и који су се веселили на звуке "истока", академија би остала без једне читаве генерације кадета, а можда и више. Овако, жесток одговор и примјер како се не треба понашати је одаслан хрватској јавности, и наравно свим осталим кадетима. Па нека се усуде сљедећи пута да покушају.

Из "приопћења и саопћења" се не види и нејасно је зашто је кадеткиња која је очигледно била добар полазник академије, која је извршавала све оно што су је учили, а то је "назочи и извјести" избачена, јер је управо радила оно што су је учили на академији. Штета, једна тако млада особа која је очигледно жељела да постане чувар реда, на почетку свог професионалног школовања мора да се окрене некој другој професији.

Ипак, можда и није све тако црно, можда постоји рјешење. Пошто су наставни планови и програми полицијских академија у регији веома слични (проводио их је запад) можда је право вријеме да се кадеткиња обрати "источним сусједима" због којих је на крају крајева и избачена са академије. Познајући сав алтруизам српског предсједника и министра полиције, вјерујемо да никакав проблем не би био да избачена кадеткиња настави школовање у Београду или Бањалуци. Додуше у Бањалуци нема сплавова али је програм веома сличан, а ужичко коло је дозвољено у оба града.

Једина дилема ипак преостаје уколико би се десио овакав развој догађања, у Београду се код студентарије мало више слуша и игра Гара, а Гара зна се, боцу прима на Сокоцу!



Оставите одговор