Зашто уопште увозимо, уступа чуђењу да и ми нешто не допуштамо: Забрањен увоз кромпира из Италије

Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз 22 тоне меркантилног кромпира поријеклом из Италије јер је у њему утврђено присуство штетног организма.

четвртак, јун 24, 2021 / 14:24

Из Инспектората Српске је саопштено да је приликом прегледа пошиљке извршено узорковање за лабораторијску анализу којом је потврђено присуство карантинског организма глабодера палида /Globodera pallida/.

У саопштењу се додаје да је пошиљкама од којих се узимају узорци за анализу, забрањено стављање у промет, дистрибуција или прерада до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијске анализе, те не постоји ризик да је производ био доступан на тржишту.

Из Инспектората подсјећају да је надлежна инспекција и протекле седмице забранила увоз 22 тоне меркантилног кромпира поријеклом из Италије због утврђеног присуства карантинског организма златне кромпир нематоде /Globodera rostochiensis/.

Нематоде представљају ваљкасте црве које прузрокују обољења и штету на усјевима многих култура, укључујући и кромпир.

Златна кромпир нематода – високо специјализована врста нематода која паразитира на корјенима кромпира и парадајза, а утиче на остале биљке из породице ноћурка.



Оставите одговор