Јелена Тривић: Нуде закон о легализацији нелегално стечене имовине

<"По овом нацрту, ово постаје закон о легализацији нелегално стечене имовине, а при томе, неки се могу бусати у прса 'Па знате ли колико сам ја пореза платио', а у реалности је направио кривично дјело. Ово је много мање него да је предвиђено одузимање нелегално стечене имовине. Једино на тај начин бисмо дошли до жељених ефеката овог закона" , рекла је Јелена Тривић, посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске, говорећи о Нацрту закона о поријеклу имовине.

четвртак, јун 24, 2021 / 14:07

Она каже да је још 2005. године формирана Комисија за испитивање поријекла имовине, али да је нова власт 2006. године расформирала:

"Све ове године није било политичке воље да се те ствари покрену. Овај закон је заиста потребан, али и у смислу поруке да су функционери спремни да ово примјењују сами на себе. А ако се то не деси, то ће бити велико разочарење, а тако ће и бити уколико остане овакав какав је написан – непрецизно, нејасно и без третирања појединих ствари врло конкретно", каже Тривићева.

Тривићева истиче да је Пореска управа и без овог закона могла да упоређује приходе и имовину, могла да поступа и по другим законима који постоје, а у Кривичном закону постоји институт одузимања имовинске користи стечене кривичним дјелом:

"Оно што је кључно, а недостаје овом закону, јесте третирање учесника у корупцији, а који су везани за власт и третирање дјеловања политичких партија. Наравно да закон све треба третирати једнако, али нису сви у подједнакој ‘шанси’ да врше коруптивне радње. Наравно да су у томе фаворизовани носиоци власти и структуре политичких партија, те се то морало посебно третирати у закону", каже Тривићева.

"По овом нацрту, испада да је закон за народ, а није за функционере, умјесто да буде обрнуто", додаје Тривићева.



Оставите одговор