Муња и удар: Највећа ноћна вјежба Војске Србије икада на полигону Пасуљанске ливаде

Више од 750 припадника Треће бригаде Копнене војске уз подршку јединица Ратног ваздухопловства и Противваздухопловне одбране, на полигону "Пасуљанске ливаде" успјешно је извело до сада највећу вјежбу Војске Србије у ноћним условима.

среда, јун 23, 2021 / 09:20

У вјежби су синоћ изведене сложене борбене радње тактичке групе током одбрамбене операције ноћу, уз коришћење најсавременијих оптоелектронских средстава која су од недавно усвојена у наоружање Војске Србије, саопштило је Министарство одбране Србије.

Вјежба је реализована у оквиру Здружене тактичке вјежбе са бојевим гађањем "Муњевити удар 2021".

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић одао је признање Копненој Војсци и Ратном Ваздухопловству за реализацију садржајне и по многим аспектима безбједносно ризичне вјежбе.

Он је поручио грађанима Србије да је Војска у стању да изврши све своје борбене задатке укључујући и оне који се изводе ноћу у сложеним метеоролошким условима.

"Војска Србије у последњих седам дана у високом интензитету изводи своје вежбовне активности у ваздушном простору, на води, односно пловним унутрашњим путевима, и на копну", изјавио је генерал Мојсиловић.

Он је изразио задовољство не само због оствареним ватреним дејством, него и укупним тактичким и борбеним радњама.

"Копнена војска овим доказује да и у ноћним условима може да изводи своја борбена дејства не само у одбрамбеним операцијама, него и у нападним операцијама и то је нешто што учвршћује поверење у борбену технику са којом располаже Копнена војска и РВиПВО и ствара поверење у све задатке које реализује Војска Србије", оцијенио је Мојсиловић.

Он је подсјетио да су вјежбовне активности започеле прије седам дана, провјером борбене готовости цјелокупне Војске Србије.

Према његовим ријечима, предстоји још дио активности у Бази "Југ" и најсадржајнији и најдинамичнији дио здружено-тактичке вјежбе "Муњевити удар", који ће бити изведен 27. јуна на Привременом полигону "Пештер".

Јединицама Треће бригаде синоћ су садејствовали и припадници Ратног ваздухопловства и ПВО, тенковски батаљон Т-72 МС, оклопно-извиђачки батаљон БРДМ-2М, дио јединица Мешовите артиљеријске бригаде и припадници Војнотехничког института са средствима из развојног програма Одбрамбене индустрије Србије.

Учесници тактичке вјежбе приказали су одбрану рејона у ноћним условима, комбинацијом маневра ватром и покретом.

У току извршавања борбених дејстава под окриљем ноћи, припадници војске су се ослањали на савремене оптоелектронске системе за осматрање и гађање у ноћним условима.

Кориштена су оклопна борбена возила точкаши "Лазар 3", ПАСАРС, "Панцир С-1", БРДМ-2МС, на тенковима Т-72МС, борбеним возилима пјешадије и другим средствима из развоја, хеликоптерима Х-145 и Ми-35, те беспилотним ваздухопловима СН-92 и "врабац".

За рјешавање додјељених задатака ноћу, остатку тактичке групе подршку је пружала ватрена група која је поред ватрене подршке одбране, уз помоћ освјетљавајућих пројектила освјетљавала бојиште и омогућавала сигурне поготке.

Здружену тактичку вежбу са бојевим гађањем "Муњевити удар 2021", у организацији Копнене војске Војске Србије, на осам локација широм Републике Србије изводе јединице Копнене војске у садејству са Ратним ваздухопловством и ПВО, 72. бригадом за специјалне операције и 63. падобранском бригадом.

Циљ је провјера оперативних способности Војске Србије, као одговор на изазове, ризике и пријетње по безбједност грађана Србије.



Оставите одговор