У Берлину се прави Дејтон за Либију, или ипак само Минск?

Представници свјетских сила и прелазне владе Либије окупљају се данас у Берлину у покушају да осигурају трајни мир у тој земљи на сјеверу Африке и одржавање општих избора 24. децембра.

среда, јун 23, 2021 / 08:51

Представници либијске власти разговараће са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, регионалним министрима спољних послова и глобалним лидерима на састанку под окриљем УН.

Претходно су се представници САД, Британије, Француске, Русије, Кине, Италије, Турске, Уједињених Арапских Емирата, ЕУ и УН већ састали на првој берлинској конференцији о Либији у јануару 2020. године.

Домаћин данашњег састанка, њемачки министар спољних послова Хајко Мас, подсјетио је учеснике на обећање од прошле године да ће окончати страно мијешање и да ће се страни милитанти или трупе повући из Либије, пренио је АФП.

"Они који су обећали повлачење прошлог пута у Берлину нису одржали ријеч. Да би Либијци могли да одреде поново судбину своје земље, стране трупе морају да оду. Прелазна влада је то јасно ставила до знања", нагласио је Мас.

УН процјењују да се 20.000 страних бораца и плаћеника и даље налази на територији Либије. Њихово присуство доживљава се као пријетња транзицији коју УН усмјеравају према изборима.



Оставите одговор