Новинари одгодили сједницу скупштине у Сребреници

Прва редовна сједница Скупштине општине Сребреница у новом сазиву, која је требала да буде одржана данас, одгођена је за четвртак, 20. мај, јер се одборници нису сагласили са приједлогом предсједника парламента Ћамила Дураковића да новинари не прате данашње скупштинско заједање.

понедељак, мај 17, 2021 / 13:44

Дураковић је свој приједлог правдао поштовањем епидемиолошких мјера и Пословником о раду Скупштине општине, који налаже да новинари требају да подносе захтјеве скупштинском Колегијуму како би им одобрио праћење сједнице.

То никада раније није тражено иако је тај пословник на снази годинама, тврде новинари који више од 25 година прате рад сребреничког парламента, а обраћање Колегијуму сматрају иронијом јер је то неформално скупштинско тијело, указујући да им се онемогућава да раде свој посао.

Одборници и новинари су се успротивили Дураковићевом приједлогу и донесена је компромисна одлука да се засједање одгоди, те да се створе услови, односно обезбиједи адекватан простор, и сједница одржи 20. маја.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић рекао је да скупштинско руководство није обезбиједило неопходне услове за одржавање сједнице и да је неприхватљиво онемогућавање новинарима да раде свој посао.

"Нажалост, прва редовна скупштинска сједница почела је како не треба. Можда је и боље што се ово десило да би се створили одговарајући услови и да евентуално кршење епидемиолошких мјера не доведе до проблема било којег учесника. Треба обезбиједити одговарајуће услове за рад Скупштине општине, али и за рад новинара и њихово присуство сједници", навео је Грујичић.

Сједница је прекинута прије усвајања дневног реда чији се приједлог састојао од усвајања програма рада Скупштине за ову годину и доношења низа техничких и неколико кадровских одлука.



Оставите одговор