Колики су војни буџети у региону и свијету?

Укупни глобални војни издаци порасли су на 1.981 милијарду долара прошле године, што је реално повећање од 2,6 посто у односу на 2019. годину, показују нови подаци које је објавио Међународни институт за истраживање мира у Стокхолму (СИПРИ).

петак, мај 14, 2021 / 17:06

Пет највећих потрошача у 2020. години, који заједно чине 62 посто глобалних војних издатака, биле су Сједињене Америчке Државе, Кина, Индија, Русија и Велика Британија. Кинеска војна потрошња расла је 26. узастопну годину.

Војни расходи САД надмашили су трошкове Кине, Индије, Русије, Велике Британије, Саудијске Арабије, Њемачке, Француске, Јапана, Јужне Кореје, Италије и Аустралије заједно.

Повећање свјетске војне потрошње од 2,6 посто дошло је у години када се глобални бруто домаћи производ (БДП) смањио за 4,4 посто (пројекција Међународног монетарног фонда у октобру 2020.), углавном због економских учинака пандемије ЦОВИД-19. Као резултат тога, војна потрошња као удио у БДП-у досегла је глобални просјек од 2,4 посто у 2020., у односу на 2,2 посто у 2019. години, што је највише од свјетске економске кризе из 2009.

Иако се војна потрошња повећала глобално, неке су земље дио своје планиране војне потрошње прерасподијелиле на пандемијски одговор, попут Чилеа и Јужне Кореје. Неколико других, укључујући Бразил и Русију, потрошило је знатно мање од својих почетних војних буџета за 2020. годину.

Војна потрошња Србије и Хрватске премашује милијарду долара и већа је и до 10 пута од улагања неких земаља регије. Србија је у протеклој години, према подацима СИПРИ-ја, у сектор одбране уложила више од 1.121 милион долара, док потрошња Хрватске износи скоро 1.035 милиона.

Најмања војна потрошња у регији у прошлој години забиљежена је на Косову.



Оставите одговор