Највећи амерички нафтовод морао да исплати хакере

Највећи амерички нафтовод Колонијал пајплајн, платио је готово пет милиона долара источноевропским хакерима након тешког сајбер напада који је искључио највећу мрежу нафтовода у земљи, пренио је Ројтерс позивајући се на Блумберг.

петак, мај 14, 2021 / 16:23

Компанија је платила велику откупнину криптовалутом којој се не може ући у траг неколико сати након напада, наводи се у извјештају Блумберга који се позива на два извора упозната с трансакцијом.

Након сајбер напада, Колонијал је искључио највећу мрежу нафтовода у земљи, који посједује цјевоводе дуге 8.850 километара.

Након шестодневног искључења, главни амерички нафтовод, који преноси 100 милиона галона бензина, дизела и горива за авионе на дан, пренио је у четвртак прве милионе галона моторних горива.

Искључење нафтовода проузроковало је несташицу горива и проглашење ванредне ситуације од Виргиније до Флориде, две рафинерије морале су да смање производњу, а утицало је и на снабдијевање горивом неких авиокомпанија.

ФБИ је оптужио тајну криминалну банду ДаркСиде за сајбер напад. Група, за коју се вјерује да је базирана у Русији или источној Европи, није директно преузела одговорност, али је објавила да је пробила системе три друге фирме, укључујући технолошку компанију из Илиноиса.



Оставите одговор