Ко има највише злата на свијету?

Финансијска компанија Насдак објавила је листу десет држава које имају највеће резерве злата на свијету.

петак, мај 14, 2021 / 16:12

На првом мјесту су Сједињене Америчке Државе са 8.133 тоне злата. Наведена количина је једнака укупној количини злата коју имају сљедеће три земље на овој листи. Вриједност америчке резерве злата износи 465 милијарди долара. Већина залиха смјештена је у трезору Форт Нокс, који се налази у савезној држави Кентаки.

Њемачка је са 3.362 тоне друга по резерви злата, а од економске кризе из 2008. године континуирано купује злато.

Италија је на трећем мјесту и има резерву од 2.452 тоне злата, а четврта је Француска са 2.436 тона. Међу овом француском резервом је и 100 тона златних новчића.

Русија је са 2.295 тона на петом мјесту, док је Кина на шестом са 1.948 тона. Већина резерве најмногољудније државе свијета је садржана у новцу страних валута, а не у самом злату.

Швајцарска је седма са 1.040 тона злата, те има највеће резерве злата по становнику у односу на све остале земље свијета. На осмом мјесту је Јапан са 765 тона.

Индија је девета са 658 тона и друга је у свијету по коришћењу злата јер је оно врло присутно и популарно и на вјенчањима. Посљедња на овој листи је Холандија са 613 тона резерве злата.

У Свјетском економском форуму (WЕФ) су напоменули да се резерве злата користе као осигурање у случају економске кризе. Куповина злата смањила се током пандемије коронавируса, а централне банке појединих држава продале су дио резерви како би националне економије учиниле ликвиднијима.



Оставите одговор