Доказане резерве великих нафтних компанија исцрпиће се за петнаест година

Доказане резерве нафте и плина великих нафтних компанија исцрпљују се алармантно брзо и суочавају се с ризиком исцрпљивања за мање од 15 година, јер капацитет нових поља не може надокнадити потрошене количине, упозорава најновија анализа норвешке компаније Ристад Енерџи.

понедељак, мај 10, 2021 / 23:19

Група највећих свјетских произвођача нафте, названа "Велика нафта”, изгубила је прошле године 15 посто државних резерви, а преостале количине потрошиће се за мање од 15 година по тренутним стопама црпљења, осим ако група не открије више нових комерцијалних налазишта Ристаду, извјештава агенција Анадолија.

Овај је задатак све изазовнији како улагања у истраживање опадају, а стопе успјешности у откривању нових мјеста опадају.

Смањење потврђених резерви могло би створити озбиљне проблеме Великој нафтној групи, која укључује ЕксонМобил, Бритиш Петролеум, Шел, Шеврон, Тотал и Ени, како би одржао стабилан ниво производње у наредним годинама, што ће утицати на њихов пад прихода, рекао је. Рyстад. То представља главну пријетњу плановима енергетске транзиције групе.

Доказане резерве компанија из "Биг Оил” -а пале су за 13 милијарди барела еквивалента нафте у 2020. години, као резултат значајног погоршања цијена, а овогодишње истраживање није ишло добро, према анализи норвешке компаније за енергетско савјетовање.

Количина новооткривених налазишта у свијету износила је 1,2 милијарде барела еквивалента нафте у првом кварталу ове године, што је најмање у седам година.

Према анализи, пад потражње за сировом нафтом и цијене због пандемије ковид-19, у комбинацији с повећаном дисциплином капиталних улагања, резултирао је смањеним инвестицијама, што би могло погоршати проблем с којим се суочавају многи велики оператори у покушају повећања доказаних резерви вриједности.

Продаја нафте и плина и даље ће доминирати пословним моделима водећих европских компанија, које се све више фокусирају на енергетску транзицију, додао је.

Способност Биг Оил Груп да генерира будуће приходе и даље ће овисити о количини нафтних и гасних компанија које су на располагању за продају. Ако резерве нису довољно високе да одрже ниво производње, компанијама ће бити тешко финанцирати скупу енергетску транзицију пројеката, што ће резултирати успоравањем њихових планова чисте енергије ", рекао је Парул Чопра, потпредсједник Ристад Енерџија за истраживање сирове нафте.



Оставите одговор