Стручњак за намјерне пролупе: Милановић не провоцира Србију, он вријеђа

"Није то никаква провокација Србије. Српске власти не знају како да се извуку из те клопке у коју су сами упали пре 30 година с Милошевићевим оргијањем по Косову који је изазвао рат у Југославији и не знају како изаћи из тога. То је као рад недељом, не, константно манипулишу с тим. Али рад недељом је једна бенигна тема, а питање независности и положаја албанског народа је тема која је довела до рата и то неколико ратова", рекао је Милановић новинарима у Ђакову.

субота, мај 8, 2021 / 21:27

Милановић је подсетио да је хрватска војска на Косову већ годинама, а сад је присутност повећана након што су хрватски војници напустили Авганистан.

"Ја сам већ потписао ту заповест, али сад да сам знао да им то толико смета, можда бисмо разговарали, без ругања", рекао је хрватски председник. Додао је да није мислио да ће "људима у Београду, конкретно Вучићу" сметати повећана присутност хрватских војника на Косову.

"Косово је држава коју је признала практички цела ЕУ, осим пет држава од којих две разумем зашто нису, а за три не разумем јер сам то пратио и разговарао с премијерима и председницима својевремено више пута", рекао је Милановић.

Кипар, Грчка, Румунија, Шпанија и Словачка чланице су ЕУ које нису признале независност Косова.

Милановић повећану присутност војника на Косову одбацује као провокацију, а реакцију Србије описује као "начин да своје бираче држе у тензији једног незавршеног рата што раде већ 30 година", а што сматра нездравим.

"Хрватска је имала огромну штету од рата. Емотивно и материјално. Србија пуно већу. Ја сам хрватски председник, нисам председник Србије, али не можеш не видети. Колико год се Ђаково није развијало како је требало и постало још богатије, толико је Параћин нажалост стао тамо где је био 80-их година", рекао је Милановић.

Он је поручио и да српске власти "све раде да не уђу у Европску унију, а као преговарају".

"Ми нисмо у равноправном положају. Ми смо чланица ЕУ, они нису. И ако желе ући морамо разговарати. Нама није падало на памет да се тако безобразно и дрско опходимо с државама, са Словенијом која је мања од Хрватске, али је била чланица ЕУ", изјавио је Милановић.

"Ми нисмо у истом положају. Ја не желим тај положај користити за уцењивање, али имам дојам да на другој страни уопште не постоји стварна амбиција да Србија за 15 година уђе у ЕУ. То је можда зато што би сви који сад владају Србијом, морали тражити домовину негде другде", додао је Милановић.



Оставите одговор