У Словенији је уставно забранити продавницама рад недељом

Уставни суд Словеније објавио је пресуду према којој забрана рада трговина недјељом и празницима није у супротности са Уставом. Овом судском одлуком одбачена је иницијатива коју је поднијело више трговина. Трговачко одјељење Привредне коморе објавило је да ће пресуду добро проучити.

субота, мај 8, 2021 / 09:52

Према пресуди објављеној на страници Суда, законска забрана недјељом и празницима не крши уставно право на слободну привредну иницијативу, .

Устав гарантује привредну иницијативу, али то не значи да је извођење привредне активности потпуно слободно – оно се може ограничити ако се тиме обезбјеђује јавна корист или заштита здравља, пренијели су словеначки медији.

Словеначки парламент је у септембру прошле године, великом већином, подржао забрану рада трговина недјељом и празницима, при чему тим данима могу радити трговине мање од 200 метара квадратних, оне у оквиру бензинских пумпи, на граничним прелазима, у лукама, на аеродромима, жељезничким и аутобуским станицама, те у болницама.

Од забране су изузете и друге приватне продавнице мање од 200 метара квадратних под условом да власници сами послужују купце.



Оставите одговор