Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално

Отапање на Антарктику могло би да доведе до "драматичног" пораста нивоа мора ако државе не успију да задрже глобално загријавање испод два степена Целзијусова, а што ће представљати озбиљан ризик за низинска и приобална подручја, кажу истраживачи.

четвртак, мај 6, 2021 / 05:13

Ако се прекорачи горња температура постављена у Париском споразуму, отапање леда на Антарктику могло би проузроковати просјечни годишњи пораст нивоа мора за 0,18 центиметара на глобалном нивоу од 2060. године и даље, наводи се у студији објављеној у часопису "Природа".

Према Париском споразуму из 2015. године, више од 190 земаља сагласило се да одржи глобални просјечни пораст температуре до "знатно испод" два Целзијусова степена и да ће тежити ограничењу од 1,5 степени Целзијусових.

Загријавање од три степена повећало би ниво мора за "катастрофалних" 0,2 инча годишње на глобалном нивоу након 2060. године, додаје се у студији.

Истраживачи су користили модел заснован на сателитским посматрањима и климатским подацима да би предвидјели губитак леда у региону под различитим глобалним политикама за сузбијање емисија гасова.

"Колапс, распад леденог покривача је неповратан током хиљада година и ако антарктички ледени покривач постане нестабилан, могао би да се настави повлачити вијековима", рекао је један од аутора истраживања Данијел Гилфорд.

Он је додао да ће се то догодити без обзира на то да ли се користе стратегије за ублажавање емисија попут уклањања угљен-диоксида из атмосфере.

Државе у низинским подручјима, као што је Бангладеш, већ имају велике проблеме због екстремних олуја и поплава и оне су најосјетљивије на утицај раста температуре и нивоа мора, рекао је Атик Рахман, шеф Центра за унапријеђене студије Бангладеша, што је непрофитна организација.

Он је рекао да ће као посљедица услиједити масовна расељавања људи, који ће морати да се селе у градове који се већ муче са смјештајем становништва.

У истраживању Америчке геофизичке уније, међународне научне групе, растући ниво мора могао би да доведе до таласа миграција широм Бангладеша, што ће утицати на око 1,3 милиона људи до 2050. године.

И Гилфорд и Рахман истакли су потребу за јачим међународним напорима да се ријеши питање раста глобалних температура.

"Једини озбиљан одговор глобалне заједнице је брзо смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште", рекао је Рахман.



Оставите одговор