Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?

Предсједник Француске Емануел Макрон положио је вијенац на гроб Наполеона Бонапарте, поводом 200 година од смрти цара који је срушио Републику и започео ширење царства крвавим биткама широм Европе. Под истим оправдањима, да уједини Европу и цивилизује друге народе, Хитлер је такође напао и скончао под Москвом.

среда, мај 5, 2021 / 21:20

У чему је разлика? У томе што је Наполеон живио и скончао утамничен на острву Света Јелена, гдје су га послале уједињене европске силе, доста раније од Хитлера да би то будило туђе болне успомене? Руска војска се обрела тада и у Француској, одакле и потиче ријеч "бистро" (брзо) за угоститељски објекат. Потпуно исто као што је морала доћи и у Берлин, односно Беч, а савезници су им били у случају Наполеона Нијемци, а у случају Хитлера Французи.

Бројни прошли предсједници избјегавали су да одају почаст једном од највећих француских вођа, али у говору на Институту Француске, који је успоставио Наполеон на обали ријеке Сене, Макрон је рекао да се са историјом треба суочити.

Суочимо се с прошлошћу: Наполеон био војни геније

Наполеон је за неке био војни геније, модернизатор и национални херој. За друге је био империјалиста, ратнохушкач и човјек који је поробио многе народе.

"Годишњица је вријеме за просвјетљену комеморацију, мада не и прославу", рекао
је Макрон.

Он је описао Наполеонову одлуку да врати ропство као издају, али је похвалио човјека који је помогао да се обликује модерна Француска.

"Његов сјај опире се ерозији времена, то је зато што његов живот у сваком од нас носи одјекује блискошћу. Наполеон је дио нас", рекао је Макрон.

Заслуге за човјечанство: Срушио француску републику, прогласио се царем, вратио ропство, укинуо права жена и срушио Дубровачку Републику, први пут је прикључивши Хрватској

Наполеон је власт преузео пучем 1799. године, свргавајући новонасталу демократију која је свргнула монархију. Побједе на бојном пољу прошириле су његову моћ широм Европе прије његовог пораза од Британаца код Ватерлоа.

Он је опозвао нека установљена права жена и обновио је ропство у француским колонијама, док су се Француска и Енглеска бориле за превласт у трговини шећером у области западно индијских острва.

Мајстор управитељ, он је осмислио француски кривични закон, као и административни систем префекта и средњих школа односно лицеја, који и данас постоје.

"Живот Наполеона је ода политичкој вољи. Пут дјечака из Ајачија, који је постао вођа Европе показује јасно да један мушкарац може да промијени курс историје", рекао је Макрон.

Ова годишњица је постала дубоко политизована у земљи коју година дана дијели од предсједничких избора.

Лидер крајње деснице Марин Ле Пен, критиковала је предсједника због тога што није прославио наслијеђе "вјечног француског хероја".

Наполеон ће у нашим крајевима остати значајан као разлог зашто се Русија повукла војно у вријеме Првог српског устанка (да брани саму себе), као и по укидању Дубровачке Републике која никада није припадала Хрватској, нити су се Дубровчани икада у историји осјећали или изјашњавали као Хрвати.



Оставите одговор