Косовски сценарио: Научник тврди да ће Швеђани постати мањина за 45 година

Швеђани би у наредних 45 година могли постати мањина у својој земљи ако се тренутни ниво имиграције настави, сматра фински истраживач Киости Тарваинен, професор системске анализе на Универзитету Алто у Хелсинкију.

уторак, април 20, 2021 / 17:37

Данас је више од трећине свих шведских становника страног поријекла и њихов удио наставља да расте захваљујући континуираним имиграционим и демографским трендовима који укључују и разлике у стопама плодности.

Користећи стандардну демографску методу, такозвану методу кохортних компонената, Тарваинен је закључио да ће према непромијењеној имиграцији етнички Швеђани бити бројчано у мањини до 2065. године.

Демографске промјене донијеће и велике друштвене промјене. Према његовим ријечима, 2100. године у Шведској ће бити једнак број муслимана колико и етничких Швеђана.

– Шведски парламент једногласно је одлучио 1975. године да је Шведска мултикултурална земља. У то вријеме више од 40 одсто имиграната били су моји сународници, Финци. Ситуација се промијенила, 2019. године 88 одсто нето досељеника нису били са Запада, а 52 одсто су били муслимани. Тако се догодила огромна културна промјена у имигрантској популацији, јер се њена највећа група промијенила из Финаца у муслимане – каже Тарваинен у свом коментару у листу "Фолкбладет".

Према Тарваинену, значајна разлика је у томе што су се фински имигранти брзо асимилирали у шведско друштво. Данас су, каже он, услови другачији јер се велики дио имиграната не асимилира, односно не интегрише се успјешно у друштво.

– Умјесто тога, они формирају своја подручја, која се обично називају подручјима искључености, осјетљивим областима или зонама забрањеног уласка, која су углавном паралелна друштва са другачијим начином размишљања и начином живота – рекао је он, додајући да то резултира смањењем повјерења и социјалном кохезијом.

Он је рекао да, ако и када етнички Швеђани постану мањина, темпо демографских промјена ће се вјероватно додатно повећати јер ће већина људи са страним поријеклом олакшати имиграцију сопственој етничкој групи.

– Истакнути шведски инжењери и пословни људи побринуће се да се шведска економија не уруши. Али шведско друштво и култура изгубиће водећу позицију. Овај демографски развој се може зауставити, али захтијеваће радикалне промјене у имиграционој политици. У историјски смо јединственој ситуацији и ми сјеверњаци морамо започети расправу о имиграцији и очувању наших националних држава – закључио је Тарваинен.

За неколико деценија од прихватања масовне имиграције осамдесетих година, Шведска се промијенила из једне од најхомогенијих европских држава у једну од етнички најразноликијих. У комбинацији са демографским трендовима као што су разлике у стопама плодности, удио становништва страног поријекла је у сталном порасту, наводи "Спутњик".



Оставите одговор