Вожња електричним тротинетом ускоро само уз дозволу

Измјене Закона о безбједности саобраћаја, којима ће бити регулисана правила за вожњу електричним тротинетом, вожња у кружном току, као и тарифа коју возачи требају платити ако зову полицију због мале штете у судару, наћи ће се на сљедећој сједници Народне скупштине РС.

недеља, април 18, 2021 / 12:07

Ријеч је о наставку 15. редовне сједнице, која би требала бити одржана крајем овог или почетком идућег мјесеца.

Српска инфо подсјећа да су велико негодовање јавности изазвале најаве измјене закона које предвиђају трошак изласка полиције ради увиђаја саобраћајне незгоде с мањом материјалном штетом. У ситуацији када учесници саобраћајне незгоде не пристају да попуне и потпишу образац европског извјештаја о несрећи, возач који захтјева излазак полиције на лице мјеста за увиђај ће морати да плати 100 марака.

Закон ће строго уредити вожњу електричним тротинетима, којих је све више на јавним површинама, и који ће од сада морати поштовати правила која важе и за бициклисте. Ово превозно средство, брже од шест километара на час, моћи ће возити само особе старије од 14 година уз обавезно ношење кациге и мораће имати неку врсту саобраћајне дозволе.

Изглед, начин, поступак издавања идентификационе потврде за електрично возило и колико ће она коштати, биће уређено посебним правилником.

Подебљавање правила за кружни ток

С обзиром да се гради све више кружних раскрсница, а возачи и даље не знају тачна правила, ова област ће бити регулисана саобраћајном сигнализацијом.

– Возач који се возилом укључује у кружни ток са више саобраћајних трака обавезан је користити крајњу десну траку за искључење на првом излазу, осим ако је саобраћајном сигнализацијом другачије регулисано – наводи се у Нацрту Закона.

Истражују се мишљења

Агенција за безбједност саобраћаја РС тренутно спроводи истраживање јавног мишљења о електричним тротинетима.

– У Србији преко 50 одсто учесника у саобраћају, пјешака и возача, сматра да им електрични тротинети представљају сметњу. Видјећемо шта на ову тему кажу грађани у Српској – рекли су из Агенције.



Оставите одговор