Станић од СДС пита за пропале вакцине у Приједору: Да на крају за све не буде крива медицинска сестра!?

Опште узнемирење шире јавности изазвала је вијест о упропаштених више од 1000 доза Спутник В вакцине. Само да на крају за све не буде окривљена нека медицинска сестра – казао је данас др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

четвртак, април 15, 2021 / 14:24

"Бахатост, нестручност и незнање су основне карактеристике већине данас пожељних руководилаца, уз част изузетцима. Да им понуде они би управљали ‘нуклеарном централом’, констатујући да ће научити у ходу. Кад је мало знање, још је мањи увид у властито незнање, а са незнањем расте храброст да се било чега прихвате. Међутим, колико су они криви има и наше кривице, што им дозволимо да униште све чега се дохвате" – појаснио је Станић.

Он је казао да је потпуно јасно да је Институт за јавно здравство благовремено доставио адекватан расхладни уређај, јер се аденовирусна вакцина Спутник В мора чувати на температури нижој од -18 степени и може бити до два пута изван тог резима.

"Ти фрижидери имају алармни систем, који алармира кад температура изађе из заданих оквира, а осим тога обезбијеђен је и УПС (Uninterruptible Power Supply) који омогућава рад и код нестанка електричне енергије. Осим тога, Институт за јавно здравство је провео опсежну обуку за примјену и поштовање хладног ланца" – истакао је Станић.

Предсједник Одбора за здрвство СДС је нагласио да руководство Дома здравља Приједор треба истражним органима и Министру да одговори на неколико питања.

"- Због чега вакцине нису смјештене у добијени фризидер?

– Зашто нису интегрисани нови фризидер – УПС – агрегат?

– Да ли је и ко несретног 13.04. распакивао у "подруму" нови фризидер и преносили га у просторију бр 8?

– Да ли је то распакивање и преношење било прије или послије инцидента?

– Ко је издао наређење да се распакивање и преносење обави 13.04.?

– Да ли је дошло до нестанка струје у хитној помоћи и ако јесте, како није услиједила благовремена реакција?

– Надлежно Министарство треба да утврди колико је скорашња промјена руководства (директора, главне сестре…) могла допринијети нежељеном догађају?

– Како се у сертификованој и акредитованој установи могла десити оваква хаварија, кад за све па и за хладни ланац, складиштење, чување и издавање вакцина постоје јасне писане процедуре?" – упитао је Станић.

Он је казао да је питања много, а нама су потребни хитни одговори и тачно утврђена одговорност и то хијерархијски од "главе" па према нижим нивоима!



Оставите одговор