Бањолучки аеродром добиће карго центар до краја априла

Карго центар на Аеродрому у Бањој Луци биће отворен у овом мјесецу, потврдио је за Капитал директор предузећа "Аеродроми Републике Српске" Милан Рачић.

недеља, април 11, 2021 / 15:06

"Добили смо употребну дозволу за карго зграду и тренутно је опремамо и чекамо да стигне намјештај, након чега ћемо сљедеће седмице Управи за индиректно опорезивање (УИО) поднијети захтјев за добијање царинског складишта за увоз и извоз робе, тако да би у овом мјесецу дефинитивно требала бити отворена", појаснио је Рачић.

Још 2016. године је тадашњи директор "Аеродрома Републике Српске" Мирослав Јањић најавио изградњу новог складишта за карго саобраћај. Он је тада обећавао да ће за шест до девет мјесеци реконструисати и проширити аеродромску зграду, те бити изграђено ново складиште за карго саобраћај.

Изградња карго објекта бањолучког аеродроме почела је у мају 2017. године, а рок за завршетак радова је био 120 дана. Инспекција је неколико пута обустављала градњу због одступања од пројектне документације.

Такође је и сам Рачић, у августу прошле године најавио да се очекује да кроз мјесец дана буде отворен карго објекат, али се то до данас није десило.

Подсјећања ради, извоз свјеже јунетине из БиХ у Турску 2015. године је вршен путем бањолучког аеродрома јер у том моменту ЕУ није дозвољавала провоз роба из трећих земаља у треће земље, путем своје територије.

На бањолучком аеродрому је постојао технички центар, који је у период када се превоз јунетине одвијао авионом, претворен у хладњачу.

Тадашња управа Аеродрома је процијенила да треба инвестирати у карго саобраћај, те су од укупно седам милиона марака инвестиционог зајма, за карго бизнис и градњу новог карго центра издвојили два милиона.

Одмах након што је ЕУ дозволила транспорт меса преко своје територије, превоз јунетине из БиХ у Турску је настављен копненим путем, а изградња бањолучког карго објекта стајала је годинама у мјесту.



Оставите одговор