Код нас борба бикова: Куба усвојила закон о добробити животиња, борба пијетлова није кажњива

Куба је усвојила закон о добробити животиња, први у историји те карипске државе, којим се предвиђају казне за лоше поступање према животињама, али су од његових одредаба изузети борба пјетлова и религијско жртвовање.

недеља, април 11, 2021 / 13:29

Закон се сматра побједом цивилног друштва, које је први пут доживјело да неки од његових захтјева постане закон.

Прије двије године, 7. априла 2019, око 500 људи је демонстрирало у Хавани тражећи закон о заштити животиња, што је била прва независна и неполичка манифестација те врсте коју су кубанске власти одобриле.

"Успостављање правних норми које гарантују добробит животиња и подижу свијест нашег становништва о бризи и поштовању према животињама је захтјев нашег друштва (…) Циљ је да се постигне складни однос људи и осталих врста, као незаобилазни услов опстанка свих", наводи се у закону.

Законом се "забрањује људима да изазивају сукобе животиња било које врсте, осим у изузетним случајевима одобреним од надлежних власти".

Тако су забрањене борбе паса, али су борбе пјетлова и даље дозвољене уколико се одржавају у тачно одређеним просторима под надзором државе. Борбе пјетлова су укоријењена традиција на Куби, а чак је и породична кућа Фидела Кастра имала једну арену намијењену томе.

Такође, и даље ће бити могуће жртвовање животиња за вјернике сантерије, религије поријеклом из Нигерије коју су на Кубу донијели робови из Африке. Закон наводи да се "жртвовање мора изводити са саосјећањем и брзо, да би се избјегли бол и стрес".

Законом с као заштићене животиње препознати "сви сисари, птице, пчеле, рептили, рибе, мекушци, ракови и водоземци", а као њихова добробит "адекватно стање са становишта физичког и менталног здравља, у условима живота и смрти".

Казне за злостављање животиња ће износити од 500 до 4.000 пезоса, што је од 21 до 167 долара.



Оставите одговор