Не зна се кад, зна се гдје: Англицизирано-латинизирани филмски фестивал у Бањој Луци

На плакату који је послат од организатора, јасно у очи упада да све државне институције које подржавају фестивал имају ћириличне логотипе, осим Видео кабинета и ГП Јазавац који су такође буџетски потрошачи.

недеља, април 11, 2021 / 12:34

Уз све то, име фестивала је англицизирано, односно алијасизирано у Синема Паралелс, што је све дубоко у оквирима неоргиналне, подражавачке и крајње нормативне поетике која влада у нашој локалној култури.

Управо због тога је она не само азбукоубиствена, већ и тешко провинцијална.

Ми саопштење можемо само машински пресловити, јер нам се не да вршити транскрипцију на српски језик, пошто српско писмо очигледно не мора бити заступљено у медијској пратњи нечега што подржава Влада РС, Град и Универзитет у Бањој Луци:

Напоредне покретне слике

Филмски фестивал Паралеле алијас Цинема Параллелс прославиће друго издање овог прољећа у Градском позоришту Јазавац у Бањалуци и трајаће три дана, а тачан датум и детаљи пројекција и пратећег програма биће познати ускоро.

Цинема Параллелс је посвец́ен подршци независним и иновативним филмовима, са нагласком на приказивању стварности кроз филм, у свој њеној разноликости и облицима, кроз посебан кустоски избор међународних и регионалних савремених филмова.
Марко Шипка, директор фестивала, наводи да је вјероватно истинитије рећи да је планирано да се фестивал одржи овог прољећа и да би датум требао бити познат.

  • Прошле године је наш фестивал, као и сви други културни пројекти, морао бити одложен. Прије неколико дана, десила нам се слична ситуација. Истраживали смо могуц́ности виртуелног сусрета, али смо ипак одлучили да наставимо у "стварном" свијету. Све до сада смо чекали да се поново врате некадашња искуства доживљаја филма – да поново имамо праву публику и праве слике. Ми вјерујемо да су филмови тачка сусрета и један универзални језик, али ипак имамо на уму чињеницу да су у данашњим околностима разговори и сусрети, заправо, својеврстан чин отпора – наводи Шипка.
    Адриана Трухијо, умјетничка директорица фестивала, подсјећа да паралеле, као замишљени кругови који окружују нашу планету у правцу исток-запад, повезују све тачке са истом географском ширином.
  • На исти начин, ми повлачимо паралеле кроз документарни, арт и експериментални филм. Најважније питање које нам се наметало је то да ли нам је овом времену заиста потребан филмски фестивал. Наше друштво је још увијек далеко од потпуног опоравка, граду је и даље потребна вакцинација, људи пролазе кроз све и свашта, а вирус је још увијек увелико присутан. Наш одговор је, ипак, био – да, потребан нам је свима. Оваква, онаква или каква год била, наша стварност мора имати свој фестивал – сматра она.
    Организатори додају да ако вјерујемо у слике као у својеврсни језик сусрета и дружења, ако вјерујемо у улоге независних гласова и снагу умјетности у заједници, тада филмски фестивал није дистракција или суштински неважна активност, вец́ неопходно повезивање.
  • Наравно, то подразумијева и све мјере уз које ћемо сви бити сигурни и заштићени. Овакав фестивал је битан како бисмо извукли некакав смисао из овог чудног тренутка и како бисмо покушали да преиспитамо колико је важна култура у времену изолације, у нашем свакодневном животу и у нашим сновима о заједничкој будуц́ности – закључују из организације.
    Цинема Параллелс је настао 2019. године са основном идејом да креира и развије мјесто сусрета и размјене различитих ставова, који пропитују наш свијет. Посвец́ен је подршци филмских продукција из цијелог свијета, које су у стању да ухвате стварност из различитих углова и широког спектра савременог филма – и донесу та дјела у Бањалуку.
    Овогодишње издање Цинема Параллелс биће реализовано уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, у партнерству са Градским позориштем Јазавац те у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци, док иза организације стоји Видео Кабинет.


Оставите одговор