Мрак полицијске тортуре у Ефбиху + постројавање домаћих Невладинића на звиждук стране пиштаљке

Припадници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС) су јуче лишили слободе Ниџару Ахметашевић, новинарку и активистикињу, те се Фронтал.РС придружује у осуди оваквог поступка. Оно што је пресмијешно, јесте како Невладинићи бране права само својих сабораца.

недеља, март 7, 2021 / 16:45

У случају да неко чија су људска права или напросто сигурност угрожени у њиховој непосредној околини, а није на списку за финансирање од заједничког спонзора, не само да не шаљу писане реакције медијима, већ се према таквима понашају на начин који непрестано осуђују.

Посебно је карактеристично да опет имамо потпис Центра за животну средину, који се екологијом готово и не бави (престали су нам зато слати саопштења), као ни Гето умјетношћу. Употребљавају се за овакво утицање на унутрашњеполитички живот Дејтонске Долине Плача, дочим се финансирају из иностранства.

Подсјећамо издржаване од УСАИД, да за такво дјеловање у САД , уколико се не региструјете као "страни агент", идете у затвор.

Редакција Фронтал.РС редовно снима припаднике МУП РС и пише о њиховом непрофесионалном поступању, али нико се до сада није усудио да нас приведе. Као такви, примјећујемо да у овим случајевима изостаје патетично запијевање, какве код сљедбеника учења о "злочиначкој држави Републици Српској", не изостају кад је у питању ретардирано понашање МУП РС који приводи инфантилне ликове са играчкама у јавном простору.

Осим тога, ми смо измислили непристрасност и активизам за Невладиниће. Што без масних фондова од којих они глуме активизам и демонстрирамо, објавом њиховог саопштења пресловљеног на српско писмо. Они се то никада не би усудили да ураде са нашим:

Кисић и Хагић за Невладиниће од нас са Фронтала <3

Полицајци који су уплетени у овај случај су поступили изразито непрофесионално и незаконито те су непримјереним и нелегитимним насиљем лишили Ниџару слободе. Уз то су користили погрдне изразе и вријеђали је, те су јој угрозили и здравље са тим што нису на правилан начин носили маске за заштиту од преношења коронавируса.

Такође, Ниџара је претпјела и нехуман третман у самим полицијским просторијама, при чему нису испоштоване правилне законске процедуре. Дио полицијског поступања је забиљежен и на видео снимку који је доступан јавности.

Јасно је да се у овом случају десило грубо кршење права особе која се управо бори за поштовање правâ у свакој прилици и према свима. Ово јасно указује да су полицијски органи у Сарајеву усмјерени према ућуткивању критичких гласова и да се јавно и срамотно стављају у колону оних који желе да се људска права ставе под цокуле милицијских чизама.

Нажалост, ово је чест модус понашања полицијских органа у БиХ, који умјесто да буду заштитници грађана, свој монопол силе окрећу управо против оних које би требало да штите. Полицијско понашање све чешће прелази границу законитог и све више иде у смјеру ућуткивања гласа јавности. Репресија се дешава у свим дијеловима БиХ, од оне усмјерене против чланова групе "Правда за Давида”, преко напада на новинаре, мигранте и избјеглице у мигрантским и избјегличким камповима, па све до активиста који се боре за чисте ријеке и здраву животну средину.

Ми, организације цивилног друштва које раде на заштити људских права и слобода, осуђујемо понашање припадника Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и позивамо надлежне институције да по службеној дужности истраже околности које указују на незаконито репресивно понашање полицијских органа.

Сматрамо да је недопустиво овакво понашање припадника полиције према грађанима и овим путем позивамо МУП КС да примјерено казни полицајце који су поступали у овом случају, да се припадници МУП-а и сама институција јавно извине Ниџари и да јој надокнаде штету која је настала.

Такође, позивамо и све остале организације цивилног друштва, а поготово медијске куће да реагују, јер без солидарности тешко да можемо ово друштво учинити бољим.

Организације које потписују ово саопштење:
Бањалучки центар за људска права
еТрафика.нет
Центар за животну средину
Удружење независних стваралаца и активиста "Гето”



Оставите одговор