Станивуковић и Вишковић о пројектима у Бањој Луци: Републичка власт о трафоу, градска о споменику

У 2021. години за Бању Луку планирани су пројекти у износу од преко 50 милиона КМ, рекао је данас Радован Вишковић, предсједник Владе РС, након састанка са Драшком Станивуковићем, градоначелником Бање Луке.

четвртак, март 4, 2021 / 21:09

Вишковић је навео да је, између осталог, планирано улагање у саобраћајну инфраструктуру преко "Путева РС” око 1,5 милиона КМ, градња трафо-станице за стабилно снабдијевање струјом вриједна око 15 милиона КМ, те преко Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво око 12 милиона КМ за пројекте, и тако даље.

"У здравствени сектор за Бању Луку су планиране инвестиције до 2027. године од 364 милиона КМ. Између осталих, за онкологију 51 милион КМ, за објекат за стационарни саобраћај 30, за Медицински факултет око 100 милиона КМ, те завршетак кардиохирургије и много других пројеката”, навео је Вишковић.

Коментаришући погоршану епидемиолошку ситуацију у Бањој Луци, Вишковић је рекао да се мора трагати за рјешењима повећаног броја обољелих у Бањој Луци, те гледати гдје су грешке и гдје су проблеми.

"Морамо доћи до одговора гдје је жариште вируса. Сви команданти локалних заједница су одговорни за епидемиолошку ситуацију у својим општинама или градовима и сви они могу пооштрити мјере у локалним заједницама уколико је ситуација озбиљна. Није иста ситуација у свим локалним заједницама, па се могу пооштравати мјере. Они не могу ублажити мјере, то ради Републички штаб за ванредне ситуације, али могу их пооштрити”, навео је Вишковић.

Станивуковић је истакао да су на састанку покренули многе важне теме.

"Једно од питања јесте изградња централног споменика за погинуле борце РС у протеклом рату. Имаћемо састанак с надлежним министром и планирамо куповину земљишта између Палате предсједника РС и Градске управе. Чим ријешимо имовинско-правне послове, градићемо споменик. Разговарали смо и о социјалној карти, односно и суфинансирању приватних вртића. Информисао сам премијера да ће град покушати издвојити бесплатне уџбенике за основце. Влада РС ће улагати у Бању Луку и драго ми је да имамо једну врсту континуитета”, нагласио је Станивуковић.

Додао је да су се договорили око спортске дворане на Лаушу, те да ће тај пројекат вриједан 1,7 милиона КМ град и Влада РС финансирати заједно са по 50 одсто.

"Дворана ће бити завршена до краја године. Разговарали смо и о тренутној епидемиолошкој ситуацији. Стање је знатно другачије у односу на неколико дана, те морамо дјеловати јединствено и заједно. Припремамо се за процес вакцинације. Добио сам гаранцију премијера Вишковића да су отворени за све пројекте, те да ћемо се састати кроз неколико мјесеци да причамо о новим пројектима”, истакао је Станивуковић. Независне новине



Оставите одговор