Седам дана строжијег режима, или: Скини маску, сркни кафу, врати маску

Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске донио је нове мјере због погоршања епидемиолошке ситуације. Нове мјере на снази ће бити седам дана, кад ће се поново процјењивати ситуација.

четвртак, март 4, 2021 / 18:22

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да је евидентно погоршање ситуације у вези са бројем заражених као и са бројем хоспитализованих лица.

"У односу на 22. фебруар значајно се погоршала ситуација, број хоспитализоавних је порастао за више од 100 лица, а посљедично расте и број лица на респираторима. С тим у вези мјере су пооштрене и важиће седам дана, а једна од њих је укидање музике уживо", рекао је Шеранић.

Нагласио је и да невезано за капацитет угоститељских објеката број гостију не смије бити већи од 50 по етажи.

"Аматерске спортско – реакреативне активности се обустављају наредних седам дана. Забране се не односе на професионална спортска такмичења. Тражи се од свих јавних установа да пређу на рад од куће. Ово су превасходно мјере које се односе на заједницу", казао је Шеранић.

Додао је да је обустављен рад фитнес клубова и теретана. "Ово је важно са аспекта здравствене заштите", навео је Шеранић.

Директор Института за јавно здравство РС, Бранислав Зељковић истакао је да је највише новозаражених особа старости од 30 до 49 година што је, како каже, радно активна популација и што највише забрињава.

"У наредним данима очекујемо још већи број заражених, а резултат ових данашњих мјера очекујемо у наредних седам до 14 дана", додао је Зељковић.

Када је у питању ношење маске, Зељковић је рекао да је маска у затвореном простору обавезна, на отвореном се препоручује.

"Кад су у питању угоститељски објекти маска није обавезна прилико конзумације јела и пића, али јесте приликом разговора и кретања у самом угоститељском објекту, на примјер приликом одласка до тоалета, плаћања рачуна и слично", рекао је Зељковић.

На питање новинара да ли ће се прелазити на наставу на даљину у школама. Зељковић је рекао да ће се у зависности од епидемиолошке ситуације анализирати и ситуација од школе до школе.



Оставите одговор