Кампањска држава: Након пооштравања мјера, инспектори у РС за ноћ изрекли 79.000 КМ казни

Због погоршања епидемиолошке ситуације у Српској, Инспекторат Републике Српске наставља са појачаним надзором поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама.

четвртак, март 4, 2021 / 13:04

Уоквиру акције која је извршена синоћ на подручју цијеле Републике Српске, због кршења мјера прописаних Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације РС изречене су казне у износу од 79.000 КМ, саопштено је из Инспектората.

Извршено је 457 контрола у угоститељским и трговачким објектима, од чега су у 66 случајева утврђене неправилности. Са републичким инспекторима, контроле су вршили и припадници Министарства унутрашњих послова РС у дијелу својих надлежности.

Утврђене неправилности односиле су се на пропусте у организацији радног простора, кршење радног времена, број особа које могу боравити истовремено у објекту и коришћење личне заштитне опреме.

Пословни субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ "Институт за јавно здравство РС" за спречавање појаве и ширења ЦОВИД -19 болести на радном мјесту.

У складу са надлежностима датим Законом о заштити становништва од заразних болести, надлежни инспекцијски органи су овлашћени да налажу правним лицима и предузетницима у области трговине, угоститељства и пружања других услуга спровођење ванредних мјера дезинфекције, обезбјеђивање личне заштитне опреме, обезбјеђивање заштитних мјера физичке дистанце и спречавање окупљања у већим групама, односно предузимање других ванредних мјера чији је циљ спречавање или сузбијање заразних болести.

– Такође, подсјећамо да је Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације РС дефинисано да су грађани обавезни да у затвореном простору носе заштитну маску (прекривена уста, нос и брада), да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра, те да се придржавају упутстава ЈЗУ "Институт за јавно здравство Републике Српске" за коришћење личне заштитне опреме – поручују из Инспектората РС.

Надзор над спровођењем мјера у дијелу који се односи на коришћење личне заштитне опреме и придржавања заштитних мјера физичке дистанце на јавним површинама врши Министарство унутрашњих послова, које је и овлашћени орган за покретање прекршајног поступка.

Инспекција и у наредном периоду наставља са појачаним контролама на терену. Како истичу, појединци који својим неодговорним понашањем буду угрожавали здравље становништва сносиће посљедице у складу са законом.

– Неповољна епидемиолошка ситуација и даље нам намеће обавезу да се досљедно придржавамо свих прописаних мјера. Наша колективна одговорност тренутно је најбоља заштита од ширења вируса, те позивамо грађане и привредне субјекте да превенцију ставе на прво мјесто и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању – закључили су из Инспектората.



Оставите одговор