Гугл објавио да престаје да шпијунира своје кориснике, али…

Америчка компанија Гугл обавезала се да ће престати да шпијунира кориснике на Интернету, објавио је Индепендент.

четвртак, март 4, 2021 / 11:34

   Навео је да се самообавезао да ће престати да подржава спољне колачиће (cookie) који се користе за лоцирање корисника. Гугл развија технологију која ће замијенити те колачиће који за циљ имају да корисника интернет прегледача натрпа рекламама.

То ће се догодити у току сљедеће године, а из те компаније напомињу да неће представити алтернативу, односно другачији начин праћења индивидуе која користи Хроме. Многе интернет странице користе ове колачиће како би од посјетилаца добиле више података.

"Данас јасно саопштавамо и да након престанка коришћења `колачића` нећемо стварати алтернативне идентификаторе за праћење људи који посјећују нашу мрежу и да их нећемо их користити у нашим производима", рекао је директор Гугл за тајност и повјерење Дејвид Темкин.

Он истиче да ће Гугл наставити да користи прикупљене подакте корисника како би рекламирали производе на њиховим платформама, као што је то ЈуТјуб на примјер. Темкин додаје да се нада да ће његова компанија подстакнути и остале веб издаваче да развију снажнију и директну везу са корисником, а све како би они могли на исти начин да користе прикупљене податке за циљане рекламе.

Индепендент наводи да ће америчка компанија користити само "технологије које чувају приватност", а истовремено оглашивачима омогућавају да разумију како се људи понашају. Дакле: двије исто – само без прикупљања информација о сваком кориснику појединачно.

 У децембру је Француска национална комисија за информатику и слободе казнила Гугл и Амазон са 100, односно 35 милиона евра. Због непоштовања њеног закона о тајности података корисника.



Оставите одговор