Џаферовић огорчен на Турковићеву, жалио се Бакиру, Изетбеговић балансирао

Идиличну, пријатељску и снисходљиву атмосферу на црвеном тепиху, простртом на писти Сарајевског аеродрома у част предсједника Србије Александра Вучића и 5.000 донираних вакцина, пореметила је једна кратка, али оштра изјава, пише рапорт.ба.

уторак, март 2, 2021 / 21:34

Наиме, док су се за микрофонима наизмјенично редали Вучић и тројица чланова Предсједништва БиХ, министрица вањских послова Бисера Турковић изјавила је за Рапорт сљедеће:

"Ради се врло доступној вакцини која се углавном користи у сиромашним државама, као што је Доминиканска Република и слично. Дакле, врло јефтина и врло доступна и нема дозволе за кориштење у ЕУ”.

"Ја бих више цијенила када би, рецимо, потписали споразум о граници или када би Србија квалифицирала ратне злочине у БиХ онако како су то судови пресудили. Овдје се ради о једној потреби за афирмацијом па и доминацијом Србије у региону, па и о томе да се диже популарност Србије”.

Новинари из Србије нису пропустили да упитају Вучића да то прокоментира, па је он изјаву министрице Турковић назвао "шупљом причом”, док је Додик рекао да је изјава "глупа и непотребна”.

Свима који су с пажњом пратили пресицу није могла промаћи шутња, прије свега, Шефика Џаферовића, страначког колеге министарке Турковић.

Иако су и Вучић и Додик свом артиљеријом решетели Турковић, Џаферовић нити је коментарисао нити је стао у заштиту колегице, што се од Комшића није ни очекивало.

Међутим, ту није крај.

Како је Рапорту речено из неколико извора, Џаферовић је аеродром напустио љут "ко пушка”. Док је дошао до Предсједништва БиХ, Џаферовић се изрондао како Турковићку треба бити стид јер је "увриједила госта” који је дошао с добром намјером.

Извор Рапорта тврди да је Џаферовић у љутњи причао о бројним ухљебљењима министрице Турковић, спомињући да је она ухљебила свог сина у Амбасаду БиХ у Катару, док је његов син дао отказ у Тужилаштву КС када је он постао члан Предсједништва.

Ту се Џаферовић није зауставио.

Према нашим информацијама, Џаферовић је назвао и страначког шефа Бакира Изетбеговића и тражио од њега да поразговара с Турковић и упозори је на њене (неконтролисане) изјаве.

Није познато шта му је Изетбеговић казао, али можда се из коментара предсједника СДА на донацију Вучића може нешто закључити:

"Пар хиљада вакцина неће нешто битно промијенити. То је један лијеп, симболичан гест. Ја га видим као узвратни гест на оно што је Босна и Херцеговина урадила прије пар мјесеци кад је била јако тешка ситуација у Санџаку у Србији, када су наши љекари отишли да помогну јер у часу је србијански здравствени систем био под теретом и није могао да се побрине о тим људима у Санџаку.”

Но, Изетбеговић је имао и додатак који је на фону изјаве министрице Турковић:

"Надам се да ће се ући у рјешавање тежих питања”.

Судећи према овоме, Изетбеговић (поново) није стао ни на чију страну, већ мудро балансира, незамјерајући се никоме у тренутку када му статус у странци свакако није баш сјајан.

Извор рапорт.ба



Оставите одговор