Слиједи ера скупе нафте, вјероватно последња

Почетак ове године свједочи како смо на прагу уласка у еру скупе нафте. Аналитичари кажу – вјероватно задњу у усторији.

понедељак, март 1, 2021 / 11:52

Вриједност нафте Брент порасла је прошле недјеље још пет посто и премашила 65 долара. ОПЕК ће сљедеће недјеље донијети одлуку о могућем смањењу ограничења производње.

Од америчких избора у новембру цијена нафте порасла је за готово 70 посто, што је далеко највећи раст у тако кратком времену. До сада, у првих неколико мјесеци након избора, нафта је највише скочила 1988. године побједом Џорџа Буша старијег, добрих 30 одсто. Овако растуће цијене нафте повезане су с очекивањима да епидемија полако јењава и да ће економије ускоро поновно радити пуним капацитетом.

Догађаји из прошлогодишњег марта, када је сукоб између Саудијске Арабије и Русије узроковао негативне цијене на терминским тржиштима, заборављени су, а у посљедње вријеме чак постоје знаци ирационалне еуфорије на тржишту нафте, која се проширила на сва тржишта. Ако оптимисти доминирају на берзи, ако дионице ГамеСтоп-а могу ићи до неба, има смисла да се тржиште нафте придружи крду бикова, поготово стога што је и поскупљење нафте такође реакција на очекивања да ће се свијет ускоро суочити с инфлацијом.

Укратко, чини се да је то више шпекулативни раст него раст темељен на фундаменталним подацима, јер у САД-у у фебруару, на примјер, није било тако мале потражње за нафтним дериватима од 1997. Међутим, истина је да су очекивања од 1,9 билиона долара тешког пакета подстицаја у САД-у итекако велика. Голдман Сахс процјењује да ће таква свота резултирати с 200.000 барела дневно (или један посто) већом потражњом за нафтом у САД-у током сљедеће двије године.

Истовремено, очекује се да ће просјечна цијена ВТИ нафте у трећем тромјесечју износити 72 долара, што је десет долара више у односу на претходну процјену. Неке инвестиционе банке још су екстремније у својим процјенама и вјерују да пратимо нови суперциклус који би могао погирати цијене нафте и изнад 100 долара. Али ово би био, како су написали у Банк оф Америца, посљедњи плес на тржишту нафте.

До 2030. године очекује се врхунац свјетске потражње за нафтом, а продаја електричних возила до тада ће чинити трећину укупне продаје аутомобила.



Оставите одговор